Iskusni pekar otkriva – stavite 1 sastojak u tijesto: Hljeb I kifle dugo ostanu svježe i neće se mrviti

Tajna koju će vam nerado otkriti.Niko ne voli hljeb i peciva “od juče”, pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svjež, misleći na to da li je skoro izašao iz pećnice.
U radnjama se svježina provjerava “pipanjem”, odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici vidjeti takozvane “profesionalne pipače”, obično starije ljude koji ovom tehnikom proveravaju na desetine hljebova prije nego što ih kupe.Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – svjež je. Ukoliko ostane “spljošten”, bolje da ga zaobiđete.
Ako pripremate hljeb kod kuće, vjerovatno ste primetili da obično brže ostari i postane mrvičast nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su tijesta dugo svježa i meka poput pamuka?Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!
“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju svježe i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

Izvor:mondo.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top