Uncategorized

AKO IMATE OVE STVARI U KUĆI, ODMAH IH IZBACITE: One privlače bube i pacove u vaš dom, evo kako

Mnoge stvari u vašoj kući privlače bube i glodare . Štetočine i ljude privlače iste stvari: lak obrok, odgovarajući izvor vode i ugodno mjesto za razmnožavanje. Prečesto u našim domovima pronalaze stvari prikladne za život. Odlaganje popravki i loše održavanje stambenog prostora i okoliša brzo postaju otvoreni poziv za ulazak raznih štetočina.
Kada dođu, potrebno im je samo malo ‘hrane i vode’ da ih uvjerite da ostanu, a ti glodari ili insekti uzrokuju nezamislivu količinu štete i nevolja . Izbjegnite troškove i gnjavažu u rješavanju štete od štetočina tako što ćete spriječiti njihovo pojavljivanje.

Mokri podrum
Podrum koji prokišnjava više je od neugodnosti. Zakupljena voda privlači sve vrste štetočina, uključujući bube, glodare, zmije i druga neželjena stvorenja. Podrumska voda također povećava vlažnost što može dovesti do opasnih strukturalnih oštećenja uzrokovanih termitima i gljivicama. Da bi vaš podrum bio suh, provjerite nagib i oluke oko kuće kako biste bili sigurni da kišnica otiče dalje od temelja, a ne prema njemu. Obavezno se pozabavite drugim potencijalnim izvorima curenja, uključujući prozore i pumpe za korito, jer se pojave problemi.
Začepljeni oluci za kišu omogućavaju akumulaciju vlage u blizini krovne linije. Osim strukturalnih problema, začepljeni oluci predstavljaju izvor vode za razmnožavanje insekata i zmija. Spriječite da se stvorenja ne skupljaju u vašim olucima tako što ćete ih očistiti u proljeće i nakon što lišće opadne u jesen. Ugradnja štitnika za oluke također može pomoći.

Visoka vlažnost
Dosadni insekti poput žohara vole vlažna mjesta. Cijevi koje propuštaju, spori odvodi, pa čak i slabo ventilirana kupatila idealni su uvjeti za njih. Brzo obavite popravke na ovim problematičnim područjima i razmislite o pokretanju odvlaživača zraka u tim područjima ili ćete se možda morati suočiti s nekim jezivim puzavcima.

Otpad i reciklaža
Nije tajna da ostaci hrane u kantama za smeće privlače bube i glodare. Izbjegnite ovo tako što ćete pravilno zapakirati i zapečatiti svoje smeće i pravilno ga skladištiti. Obavezno isperite materijale koji se mogu reciklirati, kao i samu kantu za smeće.

Loše održavano okruženje
Visoka trava i zaraslo grmlje pružaju sklonište za glodare, insekte i druga stvorenja koja nisu dobrodošla u kući. Iako su ove životinje slobodne da lutaju gdje žele, možete ih držati podalje od kuće tako što ćete redovito održavati travnjak i ne saditi grmlje i drveće u blizini same kuće.

Prljavo posuđe
Svaki sićušni komadić hrane pozivnica je bubama i glodarima, a prljavo posuđe je pravi bife bar za sve vrste štetočina. Čuvajte svoju kuhinju od nepozvanih gostiju svih vrsta pranjem suđa nakon svakog obroka. Obrišite pultove, ploče za kuhanje i sudopere.

Namirnice na kuhinjskim pultovima
Neke namirnice se bolje čuvaju u frižideru, ali loša vijest je da držanje zrelog voća na tezgi može privući vinske mušice. Da biste smanjili rizik od muha, ne ostavljajte voće da odstoji predugo prije nego što ga pojedete, a ostatke i kore bacite nakon svakog obroka. Ako ne možete pojesti svoje svježe proizvode na vrijeme, razmislite o tome da ih zamrznete kako biste ih koristili u smutijima ili pečenim proizvodima.

‘praznine, otvori i rupe’ oko kuće
Mišu je potreban vrlo mali otvor da uđe u vaš dom. Rupe ili praznine ispod vrata su lake ulazne tačke. Pregledajte sporedni kolosijek na vašem domu najmanje dva puta godišnje.

Rasvjeta na trijemu i izvan kuće
Tradicionalno svjetlo na trijemu ostavljeno upaljeno samo sat vremena nakon sumraka privlači hiljade insekata svih vrsta, a ako otvorite vrata, te bube se lako mogu useliti u kuću. Bolje rješenje je postavljanje sigurnosne rasvjete osjetljive na pokret, dalje od kuće. Svjetlo se uključuje kada je potrebno i ostaje isključeno ostatak vremena, potencijalno čuvajući nevolje i insekte podalje.

Pukotine u temeljima
Čak i najmanja pukotina lako može postati ulaz za insekte u vaš dom, a veće pukotine mogu čak pružiti dovoljno prostora za ulazak glodara. Svake godine pregledavajte zidove i po potrebi popravljajte.

Otvorena garažna ili podrumska vrata
Koristimo garaže i podrume kao skladišne ​​prostore, radionice, ateljee i šupe, ali ih štetočine koriste kao topao i ugodan dom. Ovi neželjeni gosti često pronađu put unutra kada vlasnici kuća ostavljaju svoja vrata otvorena satima. Ovi prostori su odlične ulazne tačke za sve vrste stvorenja. Uvijek zatvorite garažna i podrumska vrata kada ne moraju biti otvorena.

Otvori za cijevi i kablove
U temeljima, zidovima i krovu svake kuće postoji mnogo malih otvora kroz koje mogu da prođu razni vodovi – telefonski, kablovski, optički, klima uređaji i plin. Pregledajte i zatvorite ove rupe silikonskom brtvom kako biste eliminirali ulazne tačke za štetočine.

Nered
Neorganizirani nered je teško očistiti od prašine i stvara skrovišta za mala stvorenja. Knjige i papiri nagomilani na radnom stolu poziv su raznim sitnim štetočinama. Nasumične kutije sa stvarima na tavanu ili podrumu pozivaju pacove i druge male životinje da se gnijezde. Držite papire uredno složene, redovno čistite prašinu i riješite se neiskorištenih predmeta.

Šteta od vode
Čak i nakon što popravite curenje, utjecaj oštećenja vode ne prestaje tu. Oslabljeni materijali postaju izvor hrane za termite i druge insekte koji se hrane i stvaraju propadanje. Popravite područja oštećena vodom odmah po otkrivanju kako biste odbili ove male štetočine.

Drva za ogrjev
Naslagano drvo za ogrjev privlači razne bube, a može čak privući i glodare. Da biste to izbjegli, nikada ne skladištite drva za ogrjev u zatvorenom prostoru, čak ni na nekoliko sati. Drva za ogrjev se najbolje čuvaju na otvorenom.

Sjeme ptica i hrana za kućne ljubimce
Hrana za kućne ljubimce i ptice može uzrokovati infestaciju glodavaca u prostorima za skladištenje i hranjenje. Miševi i pacovi će lako nanjušiti loše uskladištenu, prosutu ili nepojedenu hranu ostavljenu u posudama za hranu. Da biste to spriječili, čuvajte hranu za kućne ljubimce i sjeme za ptice u dobro zatvorenim posudama. Hranite kućne ljubimce u zatvorenom prostoru u redovno vrijeme i ne ostavljajte hranu vani cijeli dan. Uklonite nepojedenu hranu kada prestanu da jedu i odmah očistite prosutu hranu. Hraniti ptice najmanje 50 metara od kuće i pomesti prosuto sjeme.

Kartonske kutije
Poznata je činjenica da termiti jedu drvo, ali ih privlači i karton. Kao i drvo, karton sadrži celulozu, koja privlači ove štetočine. Kako biste spriječili najezdu termita, izbjegavajte dugotrajno držanje kartonskih kutija u svom domu, posebno onih napunjenih hranom ili biljnim materijalom. Odlučite se za plastične kante za odlaganje, koje čuvaju sadržaj od štetočina.

Prljavi odvodi
Ako ne čistite redovno odvode, možete privući štetočine, jer ih privlače ostaci hrane. Najbolje je čistiti kućne odvode svake dvije sedmice tako što ćete u odvod sipati mješavinu sode bikarbone i sirćeta, a zatim isprati odvod kipućom vodom. Ovo bi trebalo očistiti i dezinficirati područje, čineći ga mnogo manje privlačnim za muhe, prenosi MSN.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)