Uncategorized

RECEPT ZA GRAH KOJI POBJEĐUJE NA SVIM TAKMIČENJIMA: Kuhari su nam otkrili tajnu koja se krije u OVOM sastojku

Budimir Andrić i Jovan Đukić iz Krupnja, postali su legende lokalnih takmičenja u kuhanju graha, jer nekoliko godina zaredom osvajaju prvo mjesto. Njihova tajna za pobjednički grah bila je dobro čuvana, sve dok prije nekoliko dana nisu odlučili da svoj recept i podijele sa nama. Otkrivena tajna ležala je u jednostavnom, a istovremeno neobičnom sastojku – paprici.
Budimirov i Jovanov recept za pobjednički grah počinjao je s pripremom graha koja je ključna za ovo jelo.

Sastojci
graha 500 g
suhi rebara 300 g
suhog mesa 300 g
kobasica 200 g
crnog luka 300 g
maslo
brašna – jedna kašika
sušena ljuta crvena paprika
lovorov list
so, biber, aleva paprika, biljni začin
jedna svježa paprika

Prva korak bio je potapanje graha u hladnu vodu i ostavljanje da prenoći. Ovaj korak je ključan jer omogućava grahu da nabubri i postane mekši pri kuvanju. Nakon što je grah bio natopljen, slijedio je proces pranja, a zatim je bio stavljen u kotlić za kuvanje.
Nakon što bi se grah prvi put skuvao, prolije se prva voda, zatim se dodaje druga, sveža. Onda se ubacuju dimljeno meso, rebra i kobasice nakon što voda skoro proključa zajedno sa grahem.
Zatim se dodaje sitno seckani crni luk, crvena paprika i lovorov list, vegeta, so i biber po ukusu. grah se kuvao na laganoj vatri otprilike dva do tri sata uz povremeno mešanje ili ljuljanje kotlića. Ključno je bilo da je pravilna količina vode pravilno izabrana od početka, tako da nije bilo potrebe za dodatnim dolivanjem tokom kuhanja.
Kada je grah bio savršeno skuvhan, kuhari su ga sklonili sa vatre i postepeno dodavali zapršku. Zaprška se priprema na tradicionalan način – rastopi se kašika masti u tiganju, a zatim dodao kašiku brašna. Kada bi brašno postalo zlatno smeđe, uz stalno mešanje, dodao bi kašiku aleve paprike. Zatim bi vratio kotlić na vatru još nekoliko minuta i grah bi bio gotov.
Ono što je dalo poseban šmek njegovom grahu bilo je tajno oružje koje je Budimir praktikovao – paprika koju je čačkalicom izbušio na nekoliko mjesta. Dodaje se slatka paprika ili ljuta u zavisnosti kakav ukus preferirate. Ova probušena paprika kuhala se zajedno sa grahem, dodajući poseban ukus jelu. Pre konzumacije, paprika se izvadi, ali taj šmek koji je ostao davao je grahu neodoljivu notu. Upravo u tome je bio tajni sastojak, jer ga niko nije mogao vidjeti u tanjiru, ali je bio odgovoran za neponovljiv ukus Budimirovog i Jovanovog pobedničkog graha.

NOVI.BA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)