Uncategorized

BOSANKA IMA 90 GODINA I PUCA OD ZDRAVLJA: Svako jutro praktikuje istu rutinu u koju se decenijama kune

Bosanka je u 90. godini otkrila tajnu dugovječnosti i svoj način življenja.
Baka Hajrija iz sela Orahovica kod Zenice, napunila je 90 godina, a uprkos tome i dalje je vitalna i obavlja sve kućne poslove. Osim toga, održava dve bašte koje je posijala, kao i dvorište prepuno cvijeća.
Njena kuća prepuna je prekrivača koje je ručno izrađivala, kao i ostalih ručnih umotvorina. Baki Hajriji ništa nije teško, dok se mnogi pitaju u čemu je tajna njene vitalnosti i energije.

  • Kafu pijem samo izjutra, a tokom dana ne. Ja pritisak nikad nisam imala, ni visok, ni nizak. Rutina koju praktikujem izgleda da odgovara mom organizmu. Znate šta treba izjutra uraditi, ko god hoće da izbegne žgaravicu – izjutra kad trebate popiti kafu, obavezno koru hljeba pojedite, jer hljeb pokupi svu kiselinu iz želuca. Ja sam sama svoj doktor. – ipsričala je Hajrija koja godinama pribegava prirodnim lijekovima iz prirode.
  • Rodila sam šestoro djece, a nikad u bolnicu nisam otišla da se porodim. Sama sam rodila djecu, nije bilo ni babica. Žene su se porađale na sjenu, ležale su na sijenu poslije porođaja, dok se ne pročiste. Svaki miris i svaki lijek iz tih trava išao je u ženu. E baš zato su priošnje žene zdravije bile. – veli baka Hajrija.
    Baka ističe da su se svekar i svekrva nekada više poštovali nego danas i objašnjava kako se današnje djevojke postavljaju prema budućim muževima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)