Uncategorized

STRUČNJAK OTKRIO KAKO SE I GDJE PRAVILNO ČUVA KROMPIR: Mnogi griješe jer ga ostavljaju BAŠ OVDE, zato brzo i uvene

Nema kuće u Srbiji koja se jede krompir. Ali, da li znate kako se zaista pravilno čuva? Upravo, način na koji tretirate hranu utiče na njen rok trajanja, pogotovo kada je u pitanju voće i povrće. Isto tako, smanjujete otpada i bacanje hrane što je u poslednje vreme sve zastupljenije.
Samo u Srbiji se svakog dana baci dva miliona kilograma hrane (2.000 tona), dok 446.000 naših ljudi ne može da zadovolji osnovne životne potrebe. Stručnjaci za hranu i odlaganje otpada upravo su podsetili na to. Da li krompir možemo da odlažemo u frižideru?
“Ranije je rečeno da ne treba da držimo krompir u frižideru jer je postojala zabrinutost da bi to moglo da dovesti do dodatnih šećera u krompiru. Ali, studija Komiteta za toksičnost hemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i životnoj sredini dokazala je da su ove zabrinutosti neosnovane, pa je frižider najbolje mesto za čuvanje krompira”, ističe stručnjak za hranu Kejt Hol.
Ali, pre nego što ih odložite u frižider, važno je da proverite da su dovoljno osušeni, zbog vlage.
Stručnjak za bezbednost hrane, Silvija Anderson, dodala je da vlaga može da izazove truljenje krompira, tako da je od suštinskog značaja da bude suv.
“Obrišite svu prljavštinu pre nego što ih odložite i izbegavajte da ih perete dok ne budete spremni da ih koristite”, dodaje ona.
Takođe je važno da držate krompir podalje od drugih svežih namirnica jer će to pomoći da se održi njihov vek trajanja. Konkretno, savetuje se da ih odvojite od voća i povrća kao što su luk, jabuke i druge proizvode osetljive na etilen.

(Espreso/mondo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)