Uncategorized

NAJOPASNIJI JE UREĐAJ KOJI MNOGI ZANEMARUJU: Električar nam otkriva koji signali upozoravaju da su INSTALACIJE LOŠE

Stan na sedmom spratu u Ulici Vojvode Stepe na Voždovcu 26. juna je kompletno izgorio.
Zahvaljujući brzoj akciji vatrogasaca požar je lokalizovan.
Na licu mjesta je bilo pet vatrogasnih vozila i 19 vatrogasaca koji su se borili sa vatrenom stihijom.
Ova nezgoda, u kojoj su pukom srećom izbjegnute žrtve, ponovo je pokrenula pitanje koje sve opasnosti vrebaju od uređaja u stanu ili kući i na šta moramo obratiti pažnju kako bismo izbjegli eksploziju i požar.
Prema riječima električara instalacije definitivno imaju ključnu ulogu, a jedan uređaj je posebno “tempirana bomba”.
Iznenadili biste se od čega sve može prijetiti opasnost, odgovor je zapravo jednostavan – od svega, ukoliko su instalacije loše. Ipak, tu se najviše izdvaja bojler kog ljudi često zanemaruju, a jako je bitno da bude u dobrom stanju, redovno održavan i ispravan, naveo je električar za Espreso.
Iako deluju bezopasno, punjači za telefon zapravo mogu da prouzrokuju pravu havariju, a najveći rizik predstavljaju oni koje nabavljamo po najnižoj cijeni. Takva “bezimena” oprema najčešće se kupuje preko interneta i na pijacama i uglavnom nije testirana prema bezbjednosnim standardima.
Pored kvarcnih peći, neisključenih ringli na šporetu, upaljenog opuška na krevetu, punjači su najčešći uzročnici požara koji se neretko završavaju tragično.
Električar objašnjava da su i u slučaju punjača instalacije u domaćinstvu presudne i navodi signale na koje je važno obratiti pažnju.
Opasnost postoji ukoliko su instalacije loše. Prvi znak da nešto nije kako treba je svakako toplota koju ćete osjetiti u punjaču dok je u utičnici ili dok se telefon puni. Na našu žalost, instalacije u cijeloj Srbiji nisu baš kvalitetne i najbolje, te nije rijetkost da se punjači od telefona i drugih uređaja griju dok su pod naponom. Zato je neophodno da ih vadite iz utičnica, a na taj način štedite i novac, obzirom da punjač “troši” struju ukoliko je uključen u nju čak iako ništa ne puni, upozorava električar za naš portal.
Uređaji koje treba isključiti pre odlaska na odmor
Izazivači problema su i ostali kućni aparati. S obzirom na to da je pred nama sezona godišnjih odmora i da će mnogi biti van svojih domova na duže, veoma je važno isključiti uređaje iz štekera kako ne bi trošili struju, napravili kvar ili izazvali požar.
Kad se odlazi na odmor najbolje je isključiti sve uređaje i dobro ih proveriti pre puta. Mnogi i nisu u opasnosti sami po sebi, ali u slučaju određene katastrofe mogu pogoršati stanje ukoliko su povezani strujom, kaže električar.
Prema njegovim rečima, postoje signali na koje moramo obratiti pažnju jer oni upozoravaju da nešto nije u redu.
Signali su jednostavni i lako ih je prepoznati. Sve što nije uobičajna svakodnevnica je znak. Dakle, čudni zvukovi, zujanja, varnice…, ističe električar za Espreso.
Koji uređaji su najopasniji

1.kvarcne grejalice;
2.šporet ostavljen bez nadzora;
3.uljani radijatori i mini kalorifer;
4.dotrajale pegle i fenovi;
5.stare instalacije, dotrajali utikači i prekidači;
6.predimenzionisani osigurači
Takođe bi trebalo da isključite i sve male kućne aparate poput tostera, blendera i svih aparata sa tajmerom, jer bi, dok niste u kući, potencijalno mogli da budu opasni.
Isključite obavezno iz struje i sve uređajte koje regulišete daljinskim upravljačem, jer oni nisu zaista ugašeni i bezbedni, sve dok ne prekinete strujno napajanje.
Aparati koje bi samo trebalo da isključite
Klima: Ne morate da prekidate strujno napajanje, dovoljno je da je samo ugasite.
Bojler: Baš kao i kada se tuširate, dovoljno je samo da ga isključite
Takođe bi bilo dobro da, prije odlaska na odmor, zavrnete i glavni ventil za vodu, jer ćete na taj način biti sigurni da ne postoji mogućnost da dođe do poplave, piše 24sedam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)