Uncategorized

SUPA OD KOSTIJU: UBRZAVA METABOLIZAM, JAČA IMUNITET, REGULIŠE RAD CREVA

Recept za supu od kostiju je veoma jednostavan. Potrebno je jednu teleću kost (ili više kostiju ukoliko je reč o pilećoj, jagnjećoj ili ribljoj supi) staviti u lonac sa dosta vode i pustiti da ključa, a posle određenog vremena u taj lonac dodati šargarepu, celer, paškanat i crni luk. Kada se supa ukrčka, treba dodati testeninu i začine.
Ovako spremljena supa od kostiju može mnogo magičnih stvari da uradi za naše zdravlje. U njoj se nalazi veliki broj dragocenih aminokiselina, kolagena, želatina i dosta minerala.
Zapravo, koštana supa u sebi sadrži na desetine različitih hranljivih sastojaka, od kojih se mnogi ne mogu uneti drugačije osim ishranom.

Sve prednosti supe od kostiju mogu se svesti na šest osnovnih.
Zaštita zglobova

Supa od kostiju je jedan od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji se nalazi u kičmenjacima – u njihovim kostima, koži, hrskavicima, ligamentima, tetivama i koštanoj srži.
Kako starimo, naši zglobovi prirodno doživljavaju habanje i postaju manje fleksibilni. Procesom starenja se takođe smanjuje i hrskavica, pošto je napadaju antitela.
Dok se supa od kostiju krčka, kolagen iz njih se izliva u supu i tako čini da ona postane pravo blago kada je reč o obnavljanju hrskavice. Jedna od najvažnijih komponenti koštane supe je želatin, koji deluje kao mekani jastuk između kostiju i pomaže im da klize bez trenja.
Želatin iz kostiju je zapravo čist kolagen i jako je važan u formiranju i održavanju jakih kostiju, pomaže da se pod uticajem starenja ne vrši pritisak na zglobove.
Pravilan rad creva
Studije pokazuju da je želatin pogodan za obnavljanje čvrstoće skuzokože creva i za borbu protiv osetljivosti na hranu (kao što su gluten ili laktoza).
Želatin je odličan i za pospešivanje razvoja dobrih bakterija u crevima i sprečava moguće zapaljenske procese u digestivnom traktu. Za razliku od mnogih drugih namirnica, koštana supa se lako vari i deluje umirujuće za digestivni sistem.
Ovo je značajno zato što je svaka hrana za ljudski organizam korisna samo ako se sve hranljive materije iz nje pravilno apsorbuju zahvaljujući zdravstvenom sistemu za varenje.
Medicinske studije su utvrdile da su kod osoba sa digestivnom neravnotežom serumske koncentracije kolagena drastično smanjene.
Pošto aminokiselin u kolagenu stvara tkivo koje oblaže debelo crevo i ceo gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom iz supe od kostiju može biti od velikog značaja.
Zdrava koža
Kolagen pomaže u stvaranju elastine i drugih sastojaka unutar kože koji su odgovorni za održavanje mladalačkog tena, teksture kože i njenog lijepog izgleda. On takođe pomaže u smanjenju vidljivih bura i efikasno se bori protiv različitih znakova starenja.
Mnogi koji su koristili suplemente ili konzumirali hranu bogatu kolagenom govorili su da im se smanjio celulit, s obzirom na to da se taj deo ispod kože formira zbog nedostatka vezivnog tkiva.
Osim toga, ishrana koja u sebi sadrži kolagen omogućava koži da bude hidrirana kao i znatno smanjenje znakova ubrzanog starenja i to bez ikakvih neželjenih efekata.
Podrška imunitetu
Jedna od najupečatljivijih stvari supe od kostiju je to što podržava imunološki sistem i njegovo funkcionisanje u ljudskom organizmu. Sindrom propustljivog pukotina javlja se kada nesvarene čestice iz hrane prolaze kroz sitne otvore u istanjenoj crevnoj sluzokoži pa ulaze u krvotok, gde ih imunološki sistem otkriva i postaje hiperaktivan.
Ovo stanje povećava upalu i dovodi do brojnih disfunkcija, jer imunitet oslobađa visok nivo antitela koji uzrokuju autoimunu reakciju i pada zdravo tkivo.
Supa od kostiju je izuzetno povoljna hrana za konzumiranje kako bi se obnovile funkcije creva i stoga podržavale funkcije imunološkog sistema kako bi postigao zdrav odgovor na upalu.
Kolagen, želatin i aminokiselin prolin, glutamin i arginin pomažu da se začepe otvori u sluzokoži.
Veruje se da tradicionalno napravljena supa od kostiju podržava pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Uz to, ova supa može da podstakne zdraviji san, veću energiju tokom dana i ostane u dobrom raspoloženju.
Detoksikacija
U savremenom svetu prosečna osoba izložena je nizu otrvnih jedinjenja iz životne sredine, hrane, veštačkih sastojaka i hemikalija koje koristi. Iako ljudsko telo ima svoja sredstva za detoksikaciju teških metala i drugih toksičnih materijala, često mu je veoma teško sa izborom kada je poplavljeno ogromnom količinom ovih jedinjenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)