OVI UREĐAJI BUKVALNO “JEDU” STRUJU U KUĆI: Primijenite OVE CAKE i samo gledajte kako vam stižu NIŽI račun

Iznenadićete se kada budete vidjeli koji uređaji najviše troše struje u kući!
Pravo je vrijeme da iskorijenimo neke loše navike, za koje nismo ni svesni da umnogome doprinose našim visokim računima i prekomjernoj potoršnji struje. Profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac istakao je koji su to uređaji „energetski vampiri“.
Banjac naglašava da se najviše energije troši za grijanje, te da bi građani trebalo prije svega da se time pozabave.
Oko 17 odsto stanovništva koristi električnu energiju isljučivo za grijanje i oni bi trebalo da pređu na neki alternativni sistem grijanja. Ako ne mogu da pređu na neke druge, kao što su gas, pelet, drvna biomasa, trebalo bi da razmisle o tome da koriste klima-uređaje za grijanje. Na taj način smanjili bi potrošnju energije za nekih 70 odsto – objašnjava Banjac za RTS.
Od uređaja u kući, prema riječima profesora, najviši potrošač je bojler, čije je učešće u ukupnoj potrošnji struje oko 10 odsto. On je naveo brojne načine kako možemo da uštedimo električnu energiju.
Jedna od tih mjera, tipična za bojler, jeste da regulišemo temperaturu vode na 60 stepeni. Da se tuširamo, a ne da se kupamo u kadi, tu ćemo četiri puta smanjiti potrošnju vode, samim tim i električne energije. Ako je u pitanju šporet, da kuhamo sa poklopljenim šerpama, da koristimo savremene električne uređaje, ako možemo indukcione električne šporete, da koristimo ekspres lonac, sve to donosi poneki procenat uštede energije – savjetuje Banjac.
Kada je riječ o frižideru, napominje da ne smije biti izložen suncu ili da bude pored radijatora, jer ga na taj način dodatno opterećujemo i troši više energije.
Naravno, sijalice treba zamijeniti i preći na led sijalice u odnosu na ove sa užarenim nitima koje koriste deset puta više energije. Klima-uređaje ne treba da koristimo da hladimo prostor na 18 stepeni nego da bude razlika između unatrašnje i spoljašnje temperature do sedam stepeni – objašnava ovaj stručnjak.
Posebnu pažnju je svima skrenuo na uređaje koje povremeno koristimo, a stalo su nam uključen, tzv “energetski vampiri”, kao što su laptopovi, punjači, televizori itd.


Da bi se smanjila potrošnja energije, izmišljen je stendbaj režim, prije svega kod kompjutera koji po pravilu gasi ekran i na taj način se štedi 50 odsto energije. Međutim, takvi uređaji neprestano ostaju upaljeni i ostaju u tom režimu, na taj način troše nekih deset odsto energije koje inače troše u punom radu – upozorava profesor i dodjaje:
Ako samo isključimo te uređaje, a to možemo vrlo lako, isključimo prekidač iz utičnice kad izlazimo iz kuće, moći ćemo da uštedimo bar pet odsto električne energije.
Laptop
Laptop priključen na utičnicu troši u prosjeku 87,6 kW godišnje.
Mikrotalasna
Stalno povezana mikrotalasna pećnica tokom godine troši približno 24,96 kWh.
Pegla
U prosjeku pegla troši 103,83 kwh.
Rerna
Rerna u prosjeku troši 148,54 kwh.
Mašina za pranje veša
Tokom godine, veš mašina u proseku potroši 109,2 kWh
Osvjetljenje za uštedu energije
Rasvjeta koja štedi energiju troši 210,24 kwh godišnje
Usisivač
Stalno priključeni usisivač troši 176,8 kWh godišnje.
Televizor
Stalno priključeni televizor troši 197,10 kWh godišnje.
Tradicionalne obične sijalice
Tradicionalno osvjetljenje troši čak 1051,2 kWh.
Električni šporet
Stalno priključeni električni šporet troši 1460 kwh godišnje.
Frižider sa zamrzivačem
Frižider prosječno troši 2.277,6 kWh godišnje. Međutim, to je uređaj koji je teško isključiti iz napajanja. Između ostalog, valja upamtiti odmrzavanje frižidera i zamrzivača prije putovanja.
Desktop računar
Stacionarni računar godišnje troši u prosjeku 277,4 kWh.
Indukciona ploča
Indukciona ploča koja je uvijek uključena u struju troši u proseku 1095 kWh
Mašina za pranje sudova
U prosjeku, mašina za pranje sudova godišnje potroši 374,4 kWh.
(Stil)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top