OVO JE NAJVAŽNIJI TRIK DA UŠTEDITE NA STRUJI! UPAMTITE GA: Doći će vam duplo manji račun

Koji su to najveći potrošači električne energije u domaćinstvu i koliko se može uštedjeti na njima?
Oni koji poseduju nove kućne aparate, procjenjuje se, troše čak 50 odsto manje struje. Prilikom kupovine uređaja ne treba voditi računa isključivo o cijeni, jer su oni skuplji u većini slučajeva efikasniji od onih jeftinijih.
Frižideri i zamrzivači su veliki “žderači” energije. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko faktora: veličinu, karakteristike i djelotvornost. Poseban je naglasak na veličini. Veći frižideri više i troše. Procijenjena veličina frižidera za jednočlano domaćinstvo iznosi 100-140 litara prostora, a za četveročlano domaćinstvo iskoristivo je 50 litara po osobi istog prostora. Optimalna temperatura frižidera iznosi sedam stepeni. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije biće manja nego pri nižim temperaturama.
Drugi najveći porošač energije je mašina za veš. Koristan je savjet da se traže mašine koje imaju opciju prilagođavanja potrošnje vode jer tako štede i električnu energiju. Pranje na visokim temperaturama je bolje izbjegavati. Na primjer, pranje na 95 stepeni je nepotrebno. Današnji deterdženti za rublje uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stepeni, a samo za izrazito prljav veš možete podesiti mašinu na maksimalno 60 stepeni. Smanjenje temperature pri pranju rublja smanjuje i potrošnju električne energije za trećinu, prenosi “Tportal”.
Sušilica za veš još je jedan aparat koji troši velike količine energije. Savjetuje se da se veš suši prirodnim putem. Ako to nije moguće, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Recimo, potrošnja energije je manja pri sušenju rublja na 1200-1400 okretaja u minuti. Ako kupujete mašinu za sušenje veša, razmislite o kupovini one sa senzorom za vlagu. Naime, taj tip sušilice se automatski gasi nakon što se postigne određeni nivo suhoće veša.
Za mašinu za sudove važe ista pravila kao i za veš – manja temperatura, manja potrošnja. Optimalna temperatura za pranje sudova iznosi 50 stepeni.
Šporeti na plin smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 odsto manje energije od onih konvencionalnih. Ako se tome doda upotreba ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 odsto u poređenju sa standarnim šerpama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top