Uncategorized

KAD ČUJETE UPOZORENJE DOKTORA, NIKAD VIŠE NEĆETE LJUŠTITI KOŽU: Pogledajte šta se desi – štitila vas je od BAKTERIJA!

Šta se dešava kad ljuštimo kožu nakon opekotina od sunca?
Opekotine od sunca, alergije i kožne bolesti uzrokuju ljuštenje kože. Dešava se kada telo odbaci deo spoljašnjeg sloja kože, a proces ljuštenja je način na koji se koža oporavlja. Činjenica je da većina ljudi “čačka” deo oljuštene kože koja se zove epiderm. Reč je o najtanjem sloju koji igra važnu ulogu u zaštiti od bakterija i klica. Ipak, doktor Dragan Stojićević objasnio je zašto ne treba da ljuštimo kožu.
On je na TikTok-u objavio snimak koji prikazuje kako izgleda ljuštenje kože nakon što se izgori na suncu i istakao da se u tom slučaju radi o opekotinama drugog stepena. “Pored mogućnosti da se pojave ožiljci, promena boje (hipo ili hiperpigmentcija) i infekcije, najveća opasnost vreba dugoročno. A to je dugoročno oštećenje kože i mogućnost nastanka najmalignijeg oboljenja uopšte – pojave melanoma”, kaže hirurg Stojićević.
Skloni tome da ljušte kožu izgorelu od sunčanja jesu odrasli, ali i deca. “Kod dece oštećenja nakon opekotina od sunca tretiraju se isto kao kod odraslih, adekvatnom negom. Najbolje da se potraži pomoć dečjeg hirurga koji će prepisati odgovarajuću terapiju. Ono što je još veći problem jeste činjenica da je koža dece osetljivija na prethodno opisana dugoročna oštećenja, u smislu pojave oboljenja u kasnijem životnom dobu”, objašnjava doktor.
Hirurg Stojićević dodaje da delovi kože mogu eventualno da se skidaju sterilnim makazama – reč je o delovima pri vrhu kože koja se ljušti, pa napominje: “Uvek savetujem da se potraži pomoć, u akutnim fazama pomoć hirurga ili dermatologa. Ovakva oštećenja su izuzetno opasna. Postoje brojne studije koje pokazuju povezanost melanoma sa opekotinama kod kojih postoji ljuštenje kože. Redovni pregledi kod dermatologa sa dermoskopijom su obavezni, naročito ukoliko u regijama koje su izgorele od sunčanja, postoje pigmentne promene, mladeži i slično”, ističe i dodaje:
“Kod površnih opekotina prvog stepena kod kojih nema ljuštenja kože, koriste se melemi koji se mogu nabaviti u apotekama. Bitna je hidratacija kože i upotreba preparata koji deluju umirujuće. Kod opekotina drugog A ili drugog B stepena potrebno je potražiti pomoć lekara”, objasnio je doktor.

mondo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)