Uncategorized

Peškire i posteljinu nikad ne perite zajedno u veš mašini: KADA PROČITATE OVO, ZGADIT ĆE VAM SE JASTČUNICA

Kako bismo što više rublja oprali odjednom, imamo tendenciju “natrpati” mašinu kako god znamo. Dok odjeću i donje rublje peremo odvojeno, mnogi imaju naviku na kraju ostaviti peškire i posteljinu. Ovo je navika koju bi trebali izbjegavati.
Debljina i težak materijal štete posteljini. Također, neki peškiri mogu ostaviti mnogo dlačica na posteljini. Razlika je i u težini jer posteljine su tanke i mekane, a peškiri grubi i debeli pa zahtijevaju različite cikluse pranja i sušenja.
Prema stranicama profesionalaca za čišćenje, posteljina i lagani materijali suše se efikasnije od peškira. Posteljina može završiti osušena i oštećena, a na peškirima se može pojaviti plijesan ako ih ostavite vlažne.
Savjetuje se da prljavu posteljinu ne odlažete u košaru s ostalim prljavim rubljem, nego da je odmah ubacite u mašinu za rublje kako ne bi pokupila dodatne bakterije.
Peškiri postaju grublji od omekšivača jer on sadrži određene kemikalije koje djeluju tako da se preko peškira stvori tvrd sloj nalik vosku poslije nekoliko pranja. Ako želite da ručnici budu meki kao svila, u dio na perilici predviđen za omekšivač – sipajte pola čaše bijelog octa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)