Uncategorized

NAJSLAĐA NIJE ONA NAJSAVRŠENIJA! Baka Jela na pijaci naučila TRIK GODINE – proizvođači joj otkrili tajnu kako da izabere NAJSOČNIJU LUBENICU

Da bi lubenica bila slatka i sočna, mora da bude zrela i to je glavna suština potrage za idealnim primjerkom. Ali, kako znati da li je uzrela?
Baka Jela je juče bila na Jagodinskoj pijaci i raspitala se kako da prepoznamo zrelu i sočnu lubenicu. Ona je u razgovoru sa proizvođačima otrila da je prvi korak u procenjivanju njen spoljašnji izgled.
Naime, zrela lubenica ima izrazito zelene šare po sebi. Zrele lubenice imaju i mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju vjerovatno nisu dovoljno zrele.
Sljedeća stvar koja je jako bitna jeste da ne dršci ne smije da bude dlačica i ona bi trebalo da je zelena.
Vjerovatno ste vidjeli da većina lubenica negdje ima žuti dio na kori. Ovo označava mjesto gdje je lubenica ležala dok je rasla. Što je mrlja tamnija, to je lubenica zrelija. Izbjegavajte lubenice koje imaju bijelu ili veoma blijedu mrlju, jer to znači da je voće ubrano prerano.
Kad je lubenica zrela onda je i veća, pa je najbolje da odaberete lubenicu one veličine koju želite, dakle približno iste. Zatim probate podići svaku od njih. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude vaš izbor.
I konačno je došao red da prstima kuckate lubenicu. Ako čujete pun i tup zvuk, to znači da ste izabrali zrelu lubenicu. Ali ako je tih i šupalj zvuk, nemojte brati tu lubenicu, ma koliko lijepo izgledala, jer je previše zrela. Obratite pažnju na vibracije koje ćete osjetiti u ruci u kojoj držite lubenicu, jer što su jače, to je lubenica bolja.
Gotovo kompletan sadržaj lubenice čini voda: oko 92 odsto. Upravo zbog toga, lubenica je najidealnije ljetnje voće. Svaki sočan i osvežavajući zalogaj ima značajan nivo vitamina A, B6 i vitamina C. Najznačajnije supstance koje sadrži lubenica jesu antioksidanti (poput likopena), antioksida i aminokiselina. Lubenica sadrži i određenu količinu kalijuma, prenosi Srbijadanas

novi.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)