Psorijaza: Uzrok, simptomi i kako se ovaj neugodan kožni problem tretira?

0

Psorijaza je autoimuna kožna bolest koja je poprilično česta, a ne zna joj se točan razlog nastanka. Ona uzrokuje da se stanice kože množe deset puta brže nego što je to uobičajeno pa se onda javljaju ispupčeni dijelovi kože, nalik na male plikove, kao i svrbež i drugačija boja kože.
Za tretiranje psorijaze se koriste različite kreme ili masti koje je prepisao liječnik.

Što je psorijaza?
Psorijaza je bolest kože koja uzrokuje upalu na koži, a može se prepoznati po promjenama na koži, odnosno dijelovi kože će biti druge boje, crvene ili ružičaste i bit će prekriveni ranama. Postoji više vrsta psorijaza, od kojih je najčešća plak psorijaza kod koje se pojavljuju ljuskasti plakovi na koži. Plakovi su vidljive promjene čiji je promjer veći od 10 milimetara, a koje su izdignute iznad kože.

Što uzrokuje psorijazu?
Ne zna se točan uzrok ovog stanja, ali zna se kako se radi o autoimunoj bolesti, odnosno o stanju kada imunološki sustav zamjenjuje zdrave stanice za strano tijelo, a kao rezultat se stvaraju promjene na koži. Jednako tako se najčešće radi o stanju koje se prenosi genetski, odnosno roditelji mogu psorijazu prenijeti na djecu, dok u nekim slučajevima može doći do preskakanja generacija.
Pogoršanje psorijaze mogu izazvati različiti faktori, a koji će za svaku osobu biti drugačiji. Ovdje spadaju stres, određene infekcije, ozljede kao što su posjekotine, određeni lijekovi ili promjene u temperaturi tijela, kao na primjer po zimi ili po ljeti koje će utjecati na više crvenila ili plakova.

Koji su simptomi psorijaze?
Osobe koje imaju ovo stanje će imati faze kada će promjene na koži biti nešto izraženije, ali i faze kada će biti jedva primjetne. Prvi znakovi psorijaze su male kvržice koje se ljušte. Psorijaza se može prepoznati po:
– osipu ili neravninama na koži
– drukčijim dijelovima kože
– plaku koji će se lako ljuštiti
– suhoj i raspucaloj koži
– svrbežu
– bolovima u zglobovima kod psorijatičnog artritisa
Psorijaza se može pojaviti bilo gdje na koži, ali najčešće će se promjene moći primijetiti na laktovima i koljenima, licu, tjemenu, na noktima, genitalijama, donjem dijelu leđa ili na dlanovima i nogama. Jednako tako, često će samo mali dio tijela biti prekriven crvenilom. Važno je napomenuti kako psorijaza nije zarazna i ne može se prenijeti u doticaju sa osobom koja je ima.

Kako se psorijaza dijagnosticira?
Psorijaza se dijagnosticira kod dermatologa koji može pogledati kožu pacijenta te pitati razna pitanja o samom stanju. U nekim će slučajevima biti potrebno napraviti biopsiju kože.

Kako se tretira psorijaza?
Za psorijazu ne postoji lijek jer se radi o kroničnom stanju kože, što znači da se simptomi mogu pojaviti i nestati. Ipak, postoji niz lijekova i krema koje prepisuje liječnik, a koje ublažavaju simptome i usporavaju razvoj novih stanica kože. Najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka s kože, a mogu se koristiti i kortikosteroidi, dok je važno i uzimanje vitamina D, cignolina i lokalno retinoida, a mogu pomoći i određene kreme koje sadrže visok postotak sastojka uree, a koje je preporučio liječnik.
Psorijaza je kožna bolest koju uzrokuju geni i vanjski utjecaji. Može se prepoznati po svrbežu, drugoj boji kože i neravninama na koži. Radi se o kroničnoj bolesti čiji se simptomi mogu pogoršati s vremena na vrijeme. Tretira se raznim kremama, kao i vitaminima koje je prepisao liječnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)