Uncategorized

KOMPOT OD ŠLJIVA…MALO DRUGAČIJI…NIKAD BOLJI NISAM PROBALA

SASTOJCI
po želji šljiva
malo konzervansa
za jednu litru sirupa
1 litra vode
25 dag šećera
1 vrećica Dolcela limun šećera

PRIPREMA
U vodu staviti šećer i Dolcela limun šećer, staviti na štednjak i zagrijavati dok ne zakipi. Skinuti sa štednjaka i ostaviti da se potpuno ohladi. Broj litara ovako pripremljenog sirupa ovisi o količini šljiva i staklenki koje punite. Jedna litra sirupa dovoljna je da se napune četiri staklenke od 0,75 l ovisno o količini narezanih šljiva.
Za to vrijeme oprati šljive i odrezati im krajeve.
Rezačem za vađenje jezgre jabuka kružnim pokretima zarezati do koščice a zatim to isto napravite s druge strane i guranjem izvaditi koščicu.
Ovako „izbušene“ šljive narezati na kolute.
Oprane staklenke staviti u pećnicu zagrijanu na 100°C da se dobro ugriju a onda vruče staklenke puniti kolutima šljiva i sve zaliti pripremljenim. Po želji u svaku staklenku može se staviti nekoliko zrna konzervansa.
U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu (krpu) i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom salvetom )krpom) i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 10 – 15 minuta. Skinuti sa štednjaka, pokriti i ostaviti do drugog dana dok se sve potpuno ne ohladi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)