Uncategorized

Bolji trik za čišćenje kupatila niste čuli: Jedna namirnica skida sve sa WC šolje, čisti odvode i uporni kamenac

Vidite naslage kamenca u WC šolji čak i nakon mnogo ribanja? Evo gdje griješite.
Uklanjanje mrlja iz toaleta je posebno teško ako to ne radite redovno jer se prljavština i kamenac gomilaju, a nerijetko se nalaze na teško dostupnim mjestima ili ih tzv. tvrda voda iznova i iznova stvara.
Zbog toga je izuzetno važno čistiti WC šolju redovno, ali i pravilno, odnosno najboljim mogućim sredstvom.
Generalni direktor britanske kompanije za čišćenje Poppies, Kris Vuton, rekao je za Express da postoji „zlatno pravilo“ za čišćenje WC šolje.
,,Zlatno pravilo je korišćenje nealkalnih proizvoda. Većina fleka na WC šolji se pojavi u područjima koja imaju kontakt s tvrdom vodom, pa je važno znati da izbjeljivač ne djeluje i da mora da se koristi proizvod s kiselinom, poput sredstva za uklanjanje kamenca“, objasnio je on.
Kako kaže, izbjeljivač ne uklanja kamenac, već mu samo mijenja boju, odnosno on se stapa sa bojom šolje.
Tvrda voda, inače, ima viši nivo kalcijuma i magnezijuma, što dovodi do stvaranja naslaga kamenca, dok meka sadrži male količine ovih minerala, ali ima visok nivo natrijuma. Tvrdu vodu ćete prepoznati po tome što, kada operete ruke njom, imate osjećaj da vam je na dlanovima „ljjepljivi film“ i imate potrebu da ih još isperete.
Da biste bili sigurni da je kamenac zauvijek nestao, Kris Vuton preporučuje korišćenje običnog bijelog sirćeta kako bi se napravilo domaće i prirodno sredstvo za čišćenje koje je veoma efikasno.
,,Sipajte u šolju i oko nje pola šolje sode bikarbone i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. Zatim preko toga sipajte sirće. Kiselina će se „aktivirati“ i počele da pijeni, što može da „razbije“ i najupornije naslage kamenca. Desetak minuta kasnije, oribajte dobro grubom stranom sunđera“, savjetuje Vuton.
Potom je neophodno pustiti vodu nekoliko puta kako bi se dobro ispralo.
,,Ako je ostalo još tragova, probajte da nacijedite limun i ostavite da djeluje, a ukloniće i neprijatne mirise“, ističe Vuton, piše Krstarica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)