Uncategorized

DA LI DRŽITE SPUŠTENE ROLETNE TOKOM DANA: Niste ni svjesni kakvu grešku pravite -EVO ŠTA TO RADI VAŠEM ZDRAVLJU

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oregonu, vodio je dr Akašan Fahimipur, dalo je šokantne podatke jer svi tokom cijelog života sve suprutno radimo.
Utvrdio je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, piše Espreso.rs
Dato istraživanje je objavljeno u stručnom žurnalu “Mikrobiom”, a naučnici su u kontrolisanim uslovima izložili bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini trima različitim situacijama – tamnoj prostoriji, sobi sa prirodnim svjetlom i sobi sa UV osvjetljenjem.
Kada je prošlo 90 dana sakupili su uzorke i analizirali ih, pa su tako utvrdili da postoji veza između izloženosti svetlosti i broju bakterija u prašini. Bakterije su se mnogo brže (čak 12 odsto) razmnožavale u tamnim prostorijama. Najmanje bakterija je bilo u sobi sa UV svetlom (6,1 odsto), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8 odsto.
Osim toga, bakterije koje su pronađene u mračnoj sobi su bile povezane i sa respiratornim problemima, mnogo više nego one koje su uzorkovane u sobi sa dnevnom svjetlošću.
– Naša studija je potvrdila ono što su stari znalo odavno, da dnevna svjetlost ubija mikrobe u česticama prašine – saopštio je dr Fahimipur.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)