Uncategorized

OPASNIJI SU OD ZMIJA! Žena iz Čačka preminula VELIKOM BRZINOM od UJEDA STRŠLJENA, a ovako se pruža PRVA pomoć – ovo morate da znate

Selo u kojem je nesrećna žena živela sa suprugom i sinom od Čačka je udaljeno nešto manje od 20 kilometara
Ubod stršljena može da bude veoma opasan ukoliko je osoba alergična na ujed ose ili pčele, pa samim tim i stršljena
Pedesetsedmogodišnja žena iz okoline Čačka preminula je od posledica ujeda stršljena.
Ona je počela da se guši bukvalno istog trenutka kada je insekt ubo, a prema rečima rodbine, izdahnula je na putu za čačansku bolnicu
Ubod stršljena je vrlo bolan, no u većini slučaja nije koban kako neki misle. Uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija. Mnogi upoređuju ujed ovog insekta sa ujedom pojedinih zmija.
Ubod stršljena uglavnom izaziva otekline, crvenila i osećaja svraba na oštećenom delu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi deo tela na kojemu se nalazi ubod.
Kako biste sprečili širenje otrova u telu, ubodeni deo tela držite povišeno u odnosu na trup, savetuje portal Krenizdravo.rtl.hr.stršljen
Ako je žaoka ostala u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisnete u telo, a žaoka ostane dublje u koži.
Posebno su opasni ubodi na predelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je povređenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu.
Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. One mogu pasti u anafilaktički šok.

Ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka koji dolazi iz nekoliko razloga:
Zbog toga što je osoba alergična na ugriz insekta,
Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,
Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sistem je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.
Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizovali alergijsku reakciju.
Dobar savet za ubod stršljena i drugih insekata
Jedan iskusni pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ugriza pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu rastopiti i prisloniti na mesto uboda, držati jednu minutu, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab, prenosi 100posto.jutarnji.hr.
Ako ste vas ubode stršljena ili neki drugi insekt, nemojte paničiti. U slučaju alergijske reakcije bitno je odmah posetiti lekara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)