Njegovo veličanstvo BOSILJAK: Biljka nad biljkama koja ima nevjerovatna zdravstvena dejstva

Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Indije – ova moćna biljka puno je više od običnog začina, jer brojne su zdravstvene dobrobiti po ljudski organizam koje njegova konzumacija donosi sa sobom – reč je o biljci nad biljakama.
Ime bosiljak dolazi od grčke reči basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak nakon lotusa najsvetija biljka, te se veruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama.

Idealan začin
Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kulinari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni deo sosova i preliva za jela s testeninom. Sušeni bosiljak ima jači ukus od svežeg, pa ga treba dodavati u variva i razna druga jela od povrća.

Tradicionalna medicina
Tradicionalna medicina takođe ceni lekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Delotvoran je i kod upala mokraćnih puteva, za uklanjanje nesanice i ublažavanje nervoze, podsticanje apetita.
Čaj od bosiljka svakako bi trebalo da piju dojilje, jer pospešuje stvaranje mleka. Sprema se tako što se listovi osušene biljke preliju ključalom vodom i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.
Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.

Problemi s kožom
Pasta napravljena od bosiljka deluje kao sjajno rešenje protiv upala. Naime, zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu. Čak i ako imate čisto lice, šanse su da imate zone na licu koje su označene problematičnim. Međutim, priroda nudi pomoć u vidu boslijka – jednostavno prislonite listić biljke na problematičnu zonu, ostavite pet minuta neka deluje. Nakon toga lice dobro isperite mlakom vodom.

Zdravlje grla
Prokuvana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu takođe možete koristiti za grgljanje. Kako biste se rešili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvaćite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se rešiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti nivo holesterola.

Saveznik žena
Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale leči, jednako kao i upale bešike. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom na to da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovnih menstrualnih ciklusa, prenosi Vojvodina uživo.

OBJEKTIV.RS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top