Uncategorized

NANESITE OVAJ RASTVOR PO RERNI I SAMO SAČEKAJTE, OČISTIĆE SE SAMA: Ovaj trik bi SVAKA DOMAĆICA trebalo da zna

Od soseva koji su iskipeli do raznih sireva i sličnih namirnica, naše rerne su često kao “slikarsko platno” za svu hranu koja se prospe ili završi van plehova i vatrostalnih činija dok se peče.
Onda kada dođe vrijeme da to počistimo, to ne ide tako lako… Ipak, ono što vam treba, da ne biste trošili mnogo novca na skupa sredstva za čišćenje, jeste vaše posebno sredstvo, a sastojke za njega već imate: soda bikarbona i sirće.

  • Ovi sastojci su sjajni, prirodni, posebno kad se uzme u obzir da mnoga sredstva za čišćenje ostavaljaju štetna isparenja — kaže Melisa Peping, ekspert za čišćenje i autorka priručnika za čišćenje. Kad se spoje, soda i sirće odlično zajedno vrše posao za rješavanje upornih i tvrdoglavih mrlja i masnoća.
    Šta ako vam smeta miris sirćeta? Melisa kaže da lako možete poboljšati svoje sredstvo sa dvije ili tri kapi esencijalnog ulja. Ona preporučuje za čišćenje stakla rerne sprej koji se sastoji od jednake količine vode i belog sirćea sa par kapi limunovog ulja.
    Koliko često se čisti rerna?
    Ona preporučuje jednom u par nedelja, u zavisnosti od toga koliko je često koristite. Istine da ne mislite na to kao na kućni posao, već zaštitu aparata koji ste skupo platili.

Sastojci:
Soda bikarbona
Sirće (belo)
Tečnost za sudove
Četkica, krpe, rukavice
Plastični strugač
Možete dodati esencijalno ulje, po želji.

Priprema:
Pomiješajte 3/4 šolje sode bikarbone sa 1/4 šolje tople vode. Ako imate veliku rernu, napravite više paste, u razmjeri 3:1 u korist sode u odnosu na vodu.
Izvadite rešetke iz rerne i ostavite u toploj vodi s tečnošću za sudove da odstoje nekoliko sati, ili u lavabou, sudoperi ili kadi umotane u peškire da se zaštite od grebanja. Oribajte rešetke sunđerom i ostavite da se osuše.
Ako im je potrebno detaljno čišćenje, iskoristite pastu od sode bikarbone, ali samo na nerđajućim rešetkama, jer soda bikarbona može da skine boju s aluminijuma.
Bilo da imate električnu ili rernu na gas, ne stavljajte pastu na svjetlosne ili grejne elemente, termostat, žice… Koristite četkicu, najbolje za slikanje, da nanesete pastu u unutrašnjost rerne, izbjegavajući gole metalne površine i vrata rerne.
Stara četkica za zube je idealna za uske uglove i nepristupačne tačke. Ostavite da odstoji 12 do 24 sata.
Nekim plastičnim strugačem sklonite pastu, a gde je potrebno, pokvasite mokru krpu, kojom navlažite ostatke paste.
Vrata rerne očistite mješavinom u kojoj je pola voda, pola sirće, i prebrišite mekom krpom. Izbjegavajte zaptivku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)