Uncategorized

BRIGA O BOLESNOJ MAJCI MI JE UNIŠTILA ŽIVOT, NIKADA TO NE BIH PONOVILA: Procvjetala sam kad je otišla u starački dom

Ova žena je otvorila dušu i podelila iskrenu priču o tome kako je briga o bolesnoj majci uništila njen privatni život.
Iako je danas već svima jasno da u starački dom ne idu ‘odbačeni’, već tu stariji mogu čak i neobično da živnu u društvu svoje generacije, mnogi ipak odluče da će se sami brinuti o nemoćnim roditeljima.
Ipak, čitateljka platforme “Quora” podijelila je svoju priču i iskustvo o tome kako je njoj bilo dok je njegovala bolesnu majku.
Kao što je ispričala njoj se dogodilo da je njena majka postala nepodnošljiva i zagorčavala joj je život svaki dan.
Medicinska sestra po imenu Rubi svoju ispoveijst je započela pričom da je njena majka oduvijek bila nasilna, sklona osuđivanju drugih i imala je neku crtu zlobe u sebi. Od kuće je otišla već sa 17 godina, jer je bila umorna od batina. Preselila se 3000 kilometara daleko od roditelja i nakratko ih posjećivala svake dvije ili tri godine. Kad su se razboljeli, dogodio se preokret I ona je odlučila da se brine za njih.
“Kad je otac počeo da slabi fizički, a majka psihički, sve se promijenilo. Posjećivala sam ih svake četiri nedelje na tri do četiri dana kako bih ih odvela ljekaru, do apoteke, u kupovinu hrane. Očistila bih im kuću, obavila šta je još trebalo, te sam popunila njihove organizatore za tablete za idućih mjesec dana”, opisala je.

Preko svojih granica
Svaki put bi dolazila avionom i na aerodromu iznajmila automobil. To je bio, naglašava, ogroman trošak. Uz to je svaki put koristila godišnji odmor te je na kraju iskoristila sve dane odmora koje je godinama čuvala.
“Kad je otac umro, pokušala sam da se brinem o majci kod kuće. Lutala je noću i danju, pa i kad je napolju bilo 10 ispod nule. Gurala je krpe u sve odvode i otvarala sve slavine, palila je plinski šporet, ali bez da upali plamen. Onda je u drugim situacijama na plinski šporet stavljala stvari (kao što su knjige, papiri i jednom gomila novca) i tad bi pustila i plamen. Pretila mi je noževima, razbijenim staklom, čak i skrivenim revolverom mog oca. Nikada nisam mogla da odspavam ni jedan pun sat jer je moja majka bila opasna. Ona nije spavala, pa nisam smjela ni ja. Trebalo je mjesec dana da joj osiguram krevet u staračkom domu. Bio je to najgori mjesec mog života, a proživjela sam puno toga”, ispričala je Rubi.

Nagli preokret
Mjesec dana nakon što ju je smjestila u dom, njena majka je, svjedoči, odjednom procvjetala!
“Voljela je da bude tamo. Svi su je u domu voljeli. Bila je toliko narcisoidna da nikad nije prestala da se trudi da ostavi najbolji mogući utisak. Bila je toksična prema meni, ali prema svima drugima bila je divna i šarmantna. S vremenom je mentalno propala do te mjere da je izgubila čak i tu potrebu, pa se vratila svojoj pravoj naravi, ali evo, još je nekoliko godina srećno živjela u domu. To je bilo najbolje mjesto za nju”, rekla je medicinska sestra, pa dodala:
“Nikada ne bih nikome savetovala da napusti svoj dom i porodicu kako bi bio bliže svojim roditeljima i brinuo se o njima. Ako su ti roditelji bili još i zlostavljači, onda pogotovo. Ne bih nikoga savetovala da zbog čuvanja nemoćnih roditelja potpuno osiromaši kao ja, jer onda time osiromaši i svoju djecu. Ne bih savjetovala ni da za njegu potroše sav svoj godišnji, jer to psihički ni fizički niko ne može da priušti”, prenosi Moje vrijeme.
“Ako su roditelji bili dobri prema vama i ako želite brinuti o njima, onda najbolje priuštite preuređenje svog doma na način da to odgovara potrebama vaših starih, ili se vi preselite u takav dom. Ali nikako nemojte uništiti sopstveni život, živote svoje djece ili brak služeći se krivom mišlju da su starački domovi najgora moguća opcija za starije osobe. Sjetite se moje majke, kako je procvjetala tamo!” zaključila je Rubi svoje obraćanje pratiocima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)