Uncategorized

KAKO OČISTITI RAVNU PLOČU NA ŠPORETU ILI UGRADNU PLOČU ZA KUHANJE: Ovako se lako uklanjaju čak i najtvrđe mrlje

Praktični savjeti za efikasno čišćenje šporeta sa ravnom pločom ili ugradne ploče za kuhanje, uz koje će vaša kuhinja uvijek izgledati besprijekorno.
Posljednjih godina ugradne ravne ploče za kuvanje su sve popularnije i zastupljenije u domaćinstvima koja žele elegantan izgled kuhinje. Pogodne su jer podnose visoke temperature i energetski su efikasne. Pošto je površina za kuhanje veoma tanka, toplota može da dopre do lonca ili tiganja s znatno manjim gubitkom energije nego kod klasičnih ringli. Međutim, često se postavlja pitanje kako očistiti ravnu ploču šporeta ili ugradnu ploču za kuhanje. Pravilna upotreba i briga su od suštinskog značaja da biste uspjeli da održite kvalitet svoje ravne ploče na duže vrijeme, piše Iskustvaipreporuke.rs

Tri jednostavna postupka za čišćenje šporeta sa ravnom pločom
Ukoliko vam nešto iskipi ili na drugi način dođe do prljanja staklokeramičke ploče za kuhanje, stvar ćete lako popraviti jednostavnom rutinom čišćenja šporeta sa ravnom pločom, koju možete obaviti na više načina.

Metalni strugač je idealan alat za čišćenje ravne ploče
Ako vam se dogodi da vam iskipi voda za tjesteninu ili mlijeko za palačinke, metalni strugač za čišćenje ravne ploče za kuhanje će riješiti svaki problem. Malo, oštro sečivo sastrugaće zagorjelu prljavštinu, bez ikakvog napora. Metalni strugač u sebi sadrži poseban žilet kojim treba polako da grebete po ploči. Ugao strugača u odnosu na ploču ne sme biti veći od 30-35 stepeni, jer ćete u suprotnom ogrebati ploču. Sastrugane nečistoće jednostavno obrišite kuhinjskom krpom. S obzirom na to da se ravne ploče na šporetu i ugradne radne ploče proizvode od istog materijala, princip čišćenja metalnim strugačem je isti. Drugim rečima, na ovaj način možete obaviti čišćenje bilo koje staklokeramičke ploče za kuhanje, bez obzira na to da se ugrađena u šporet ili u kuhinjske elemente.

Namjensko sredstvo za čišćenje ravne (staklokeramičke) ploče za kuvanje
Iako vam eksperimentisanje sa sredstvima za čišćenje može zvučati primamljivo, budite sigurni da ništa neće biti tako učinkovito i pouzdano kao namjensko sredstvo za čišćenje staklokeramičke ploče, čija je hemijska formula stvorena upravo sa ciljem da omogući što efikasnije čišćenje šporeta sa ravnom pločom ili čišćenje ugradne ploče za kuhanje.
Ovi specijalni deterdđenti sadrže posebnu kombinaciju moćnih aktivnih sastojaka i delikatnih abrazivnih čestica koje uklanjaju masnoću i omekšavaju zagorelu prljavštinu. Za uobičajeno čišćenje ravne ploče dovoljno je da iskoristite količinu deterdženta veličine lješnika.

Čišćenje ravne ploče sredstvima iz kućne radinosti
Ukoliko ste ljubitelj prirodnijih sredstava za čišćenje, onih iz kućne radionice, za čišćenje ravne ploče probajte ovaj jednostavni recept. Za njega će vam trebati:
-Jedna velika šolja sirćeta
-Jedna kesica praška za pecivo
-Jedna šoljica deterdženta za sudove
-Jedna šolja tople vode
-Jedan stari peškir
Ravnomjerno poprskajte sirće po ploči za kuhanje i pospite odozgo prašak za pecivo. Natopite peškir mešavinom tople vode i deterdženta za pranje posuđa i prekrite njime ploču za kuhanje. Ostavite peškir tako nekoliko minuta ili, ako imate vremena, preko noći. Nakon toga, čišćenje ravne ploče šporeta ili ugradne ploče za kuvanje jednostavno završite brisanjem prljavštine krpom.

Čišćenje staklokeramičke ploče sa tvrdokornim mrljama
Za čišćenje staklokeramičke ploče na čijoj se površini nalaze tvrdokorne mrlje biće vam potrebno nešto moćno, a to je pasta za zube koja u sebi sadrži sodu bikarbonu. Utrljajte pastu na delove ploče za kuhanje na kojoj se nalazi zagorela hrana i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom vlažnom krpom obrišite pastu za zube da biste dobili sjajnu, čistu ploču za kuhanje.
Šta nikako ne smijete raditi prilikom čišćenja ravne tj. staklokeramičke ploče
Oštri predmeti – za čišćenje šporeta sa ravnom pločom odnosno ugradne ploče za kuvanje nikada nemojte koristiti noževe ili druge oštre predmete da biste uklonili višak hrane s ploče. Ako to učinite, rizikujete pojavu ogrebotina. Bolje je da za čišćenje ravne ploče koristite metalni strugač koji smo gore naveli.
Žice za ribanje – kod tvrdokornih mrlja za čišćenje šporeta s ravnom pločom domaćice nerijetko posežu za žicama za ribanje. Međutim, takvi instant načini za čišćenje ravne ploče neizbežno će ogrebati i trajno oštetiti površinu vaše ploče za kuvanje. Umjesto toga, za čišćenje ravne ploče koristite metalni strugač za čišćenje koji će sastrugati mrlje i pomoći vam da uklonite prosute materije prije nego što se zapeku.
Još jedan praktičan savjet
Nikada nemojte da koristite lonce i tiganje s oštećenim ili prljavim dnom jer to može izgrebati vašu staklokeramičku ploču, a tada vam ni temeljno čišćenje neće biti od velike pomoći.
I za kraj – ukoliko želite da vaša ravna ploča za kuvanje potraje, čišćenje ravne ploče uradite odmah čim se uprlja, a najbolje posle svake upotrebe. Idealno je čišćenje šporeta sa ravnom pločom sprovesti dok je ploča za kuvanje još topla na dodir.
Da li ste zadovoljni svojom staklokeramičkom pločom za kuhanje?
Jedno je sigurno: recenzije, ocjene, iskustva i preporuke za ugradne ravme ploče za kuvanje, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu nove staklokeramičke ploče za svoju kuhinju. Pronađite na našem sajtu svoj model ugradne ploče i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći drugima da donesu bolju odluku prilikom kupovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)