STIŽE TOPLOTNI VAL: Evo koje su 3 namirnice zlata vrijedne tokom vrućina

0

Ako vam je danas bilo vruće, vjerujte – nije to ništa – stižu još veće vrućine. Nutricionisti savjetuju koje tri namirnice je najbolje konzumirati za vrijeme vrućina.
Juni je bio globalno najtopliji od kada postoje mjerenja. I temperatura mora bila je viša od prosjeka, posebno u sjevernom Atlantiku.
Naučnici se slažu da su razlog klimatske promjene, ali i El nino, fenomen koji se javlja u Pacifiku, ali utječe na vremenske prilike širom planete.
“Sad će svaki idući dan biti još malo topliji. Tako da negdje sredinom sedmice očekujemo temperature koje će rasti do 35, 36, a ponegdje i 37 stepeni”, naglasio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić te dodao: “Za naše područje je prognoza da ćemo imati jedno malo manje vruće ljeto u kojem ćemo imati toplotne valove, ali će oni biti malo manje izraženi i kraće će trajati nego što su trajali posljednjih pet ili deset godina.”
Ipak, tokom vrućina treba paziti i na ono što se jede. Nutricionisti kažu da je dobro da se na meniju nađu lubenice, svježi krastavci i paradajz.
“I lubenica i paradajz sadrže preko 95 posto vode, sadrže i likopen koji je dobar za kožu za ovo ljetno vrijeme. A krastavce koristite bilo kako – na kožu, na lice, u smoothiju, u salatu, doslovno sve. Krastavci su, kako bismo rekli, carevi hidratacije”, rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić, piše Dnevnik.hr.
S druge strane, tešku hranu valja izbjegavati.
“Ne jesti nekakvu masnu, slanu, tešku hranu koja je pržena u dubokom ulju, zato što se ta hrana puno razgrađuje i u principu je dosta loša za organizam kada gledamo ljetno vrijeme”, dodala je Gluhak Spajić.
Ako se držimo ovoga i toplotni val će se lakše izgurati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)