KOKTEL KIFLICE ili CIGARET KIFLICE…Za doručak, večeru ili bilo koju važnu i nevažnu priliku,mekane su kao dusa, a ispune celu kuću mirisom…

0

SASTOJCI:
(72-96 kiflica; 3-4 pleha od rerne)
40g svežeg kvasca, grubo izlomljenog
1 kašičica kristal šećera
100ml toplog mleka
1kg mekog brašna
2 kašičice soli (ako koristite morsku so za posipanje neka kašičice budu ravnije)
400ml toplog mleka
80ml suncokretovog ulja
125g margarina, listića sobne temperature
POSIPANJE I PREMAZIVANJE
1 celo jaje i 1 žumance za premazivanje
susam, kim, morska so za posipanje
125g margarina, listića za pečenje

PRIPREMA:
Stavite u šoljicu kvasac, šećer i 100ml toplog mleka i ostavite ga da nadođe negde oko 20-ak minuta. Sipajte pola količine brašna u veću šerpu, dodajte so i promešajte. Dodajte mleko, ulje, margarin, nadošli kvasac i promešajte rukom. Polako dodajte ostatak brašna i mesite dok ne dobijete elastično testo. Ostavite ga da se odmara oko 60 minuta.
Naraslo testo podelite na 12 delova. Svaki deo premesite u jufkicu. Za rad sa ovim testom nije potrebno da pobrašnjate radnu površinu jer se ne lepi za nju i izuzetno je zahvalno za rad. Jufkicu rastanjite oklagijom koliko možete i isecite (najlakše sekačom za picu) na 8 ili 12 trouglova. Jedan po jedan trougao sada ponovo rastanjite oklagijom koliko god možete ali tako da zadrži oblik trougla. Napravite prvi preklop i sa obe šake pritiskajući uz radnu površinu smotajte kiflicu istovremeno pomerajući šake ka spolja dok je rolate da se ona izduži. Treba nam tanka dugačka kiflica čvrsto namotana sa puno preklopa, da joj dužina bude od 15-20cm. Sam vrh možete još malo izdužiti pre konačnog umotavanja. Ređajte ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje, da imaju oblik polumeseca ako volite, sa vrhom koji je okrenut na dole. Nastavite rad sa sledećom jufkicom dok ne ispunite prvi pleh.
Umutite celo jaje i žumance i premažite kiflice. Pospite preko malo susama, kima ili morske soli ako volite ili kombinaciju morske soli i susama. Pređite preko posipa još jednom sa umućenim jajetom da se posip lepo zalepi. Na svaku ili između kiflica stavite tanki listić margarina.
Pecite na 180 stepeni (bez fena) oko 25-30 minuta. Dok se prva tura peče nastavite rad sa ostalim jufkicama i ređajte kiflice u pleh ili ako ga nemate na radnu površinu. Mažite ih i posipajte neposredno pre stavljanja u rernu.
Pečene vrele kiflicice spustite u veliku šerpu koju ste obložili pamučnom kuhinjskom krpom. Preklopite krpu preko njih i poklopite šerpu da se malo upare i omekšaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)