Uncategorized

UBACITE 1 VOĆKU U VREĆU SA KROMPIROM I SPREČIĆETE KLIJANJE: Malo ko je znao da se u tome krije TRIK

Ako vam se dešava da krompir često proklija postoji način kako da to sprečite.
Postoje greške i koje sami pravimo, ali od sada ćete znati šta da radite.
Nećete se više mučiti sa tim.
Klijanjem krompirov skrob se pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj. U zimskim danima i u rano proleće krompir “poželi da raste”, pa klice brzo “iskaču”. Sitnim greškama, kojih možda nismo ni svesni doprinosimo ubrzavanju tog procesa i krompir brže propada.

Uslovi
Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mestu (ali pazite da ne bude ni prehladno, da krompir ne smrzne). Nikada ga ne perite pre odlaganja, već možete samo ukloniti rukama zemlju i prljavštinu. Držite ih dalje od izvora sunca. Ako vam je krompir omekanio ipak ga možete upotrebiti – samo ga ubacite u hladnu vodu na 2 sata da očvrsne i imaće i bolji ukus. Zelene delove sa krompira uvek odstranite.

Priča o jabukama
Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom. Ako ubacite 1 jabuku u vreću sa krompirom sprečićete klijanje.
Naučnici su srećom se pozabavili ovim pitanjem da konačno reše dilemu. Da vam odmah kažemo da trik sa jabukom deluje, ali može i izazvati kontraefekat ako ga ne sprovedete kako treba.
Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok još ubrane sazrevaju može da uspori klijanje krompira. (Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju i biljke ga otpuštaju tokom sazrevanja, a mnoge i nakon berbe). Kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće se ponekad beru zeleni ili polu-zeleni (lakše ih je tako transportovati), a sazrevaju otpuštajući ovaj gas. To je prirodan proces.
Po ovom se čini da bi etilen uticao na to da krompir brže propada ako je u društvu s ovim voćem. Ipak, dokazano je da etilen može usporiti klijanje krompira, ali samo ako je prisutan u niskim koncentracijama.
Jedan kilogram jabuka otpušta oko 1,7 ml etilena u 24 časa. To bi bilo previše za krompir. Ako jabuke držite uz drugo povrće ono će se brže kvariti i propadati. Ali, ako držite krompir u otvorenoj vreći ili posudi u koju ste stavili 1 ili dve jabuke (u zavisnosti od količine krompira) gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će moći da izlazi iz kutije ili vrećice.

(Espreso/Stvar ukusa/ LifePress magazin)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)