“TEČNO ZLATO” ZA ZDRAVA CRIJEVA I JAKE ZGLOBOVE: Ledena supica krcata KOLAGENOM I VITAMINIMA, najbolja je kad su vrućine

0

Svi znaju da je topla supica čudo za imunitet, a kada se jede ledena, nevjerovatno je korisna za zdravlje – poboljšava rad crijeva, hidrira tijelo i jača zglobove.
Prednosti pileće ili kokošje supe za zdravlje nadaleko su poznate. Ljekari je preporučuju kod prehlade, gripa, bogata je vitaminima, mineralima i proteinima koji pomažu da se podboljša imunitet i podigne odbrana protiv virusa. Ovi benefiti supe, naravno, ne leže u rezanicima i knedlama, već u bujonu koji se pravi kada se meso i kosti skuhaju.
A da li ste znali da bujon od kostiju može i te kako da bude koristan kada se konzumira leden? Dr Kelien Petruči, stručnjakinja za ishranu, kaže da je ovakva tečnost posebno blagotvorna ljeti, čak je nazvalo “tečnim zlatom” za zdravlje crijeva!

Prednosti bujona od kostiju
Bilo da je leden ili vruć, bujon od kostiju je bogat kolagenom, želatinom i glicinom. Prema dr Petruči, kolagen je prepun esencijalnih aminokiselina koje pomažu da koža bude zdravija, kao i zglobovi i crijeva.
“Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu i održava strukturu kože – ali ovu supstancu počinjemo da gubimo kako starimo”, kaže dr Petruči. “To je savršeno prirodno, ali i također razlog zašto se preporučuje da jedete hranu bogatu kolagenom, kao što je supa od kostiju (koja se dobija iz vezivnog tkiva životinjskog porijekla) tokom cijelog života”, ističe.
Dr Kelien napominje da kolagen sadrži 19 aminokiselina, što je odlično za zdravlje crijevnog mikrobioma.
“Mnoge aminokiseline koje čine kolagen, posebno glutamin i glicin, povezane su sa zdravljem crijeva. Glutamin može da pomogne u popravljanju sluznice crijeva i poboljšanju varenja”, kaže ona. Još jedan faktor koji pomaže jačanje crijeva je obilje želatina, za koji dr Petruči kaže da se formira kada se kolagen koji se nalazi u bujonu od kostiju kuha i ima antiinflamatorna svojstva.
Kolagen je dobar izvor određenih esencijalnih vitamina i hranljivih materija, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor. Dr Petruči takođe ističe da je bujon od kostiju brz i lak način da dodate malo proteina ishrani, kao i da povećate hidrataciju tijela.
Odličan za ljeto
“Ledeni bujon od kostiju je odličan dodatak ishrani i savršen je za ljeto. Ima iste prednosti kao i obična vruća supa od kostiju. Poboljšava zdravlje crijeva, bogat je proteinima i odličan je izvor kolagena”, slaže se dijetetičarka Ejmi Šapiro.
Kako bi bio ukusniji, u ovaj bujon možete da dodate krišku limuna ili da ga pomiješate sa zelenim smutijem (koji nije sladak), od njega napravite gaspačo (ledenu paradajz čorbu)…

(MONDO)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)