SVI SE S MORA VRAĆAJU SA “FATIMINIM OKOM”, a niko ne zna šta ono znači: Evo šta će se desiti ako ga donesete u kuću, GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI

0

Amajlija u obliku oka po imenu Fatimino oko, tursko oko ili Nazar ima skoro svaka kuća i obavezan je suvenir sa ljetovanja. A znate li šta ono zaista znači.
Nazar potiče od arapske riječi nazara (pogled), a ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda. Nazar je izuzetno čest u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Egiptu, Avganistanu, Iranu, Libanu… i tamo ćete ga naći u kućama, kancelarijama, automobilima, kao nakit i u svrhu ukrasa za kuću.
Obično je od ručno pravljenog stakla a iako je najčešće u plavoj boji, može se naći i u bijeloj i crnoj, nekad čak i zlatnoj. U suštini, to je ekvivalent hrišćanskog krstića, a služi da zaštiti nosioca od urokljivog oka.
Često se Fatimino oko postavlja blizu kućnih vrata, kako bi odmerilo i procijenilo svakog posetioca, dok ga majke često stavljaju i pored bebinog kreveca da novorođenče zaštite od zlih, urokljivih pogleda.
Vjeruje se da Fatimino oko može da rastjera sve negativne vibracije od nosioca amajlije, i to zbog svog sastava jer se izrađuje od stakla, bakra, željeza, vode i soli.
Fatimino oko može i da naprsne, a vjeruje se da se to dešava kada je imao posebno težak posao. U tim slučajevima treba ga zamijeniti novim kako bi radio pod punim dejstvom.

(Žena Blic)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)