SEDAM PRIRODNIH NAČINA DA OTJERATE KOMARCE: Nema hemije, a nevjerovatno je lako

Komarci su već počeli da napadaju, jer su najaktivniji tokom ljetnjih mjeseci. Kako se prirodno otarasiti komaraca? Iako na tržištu postoje različiti preparati protiv komaraca na bazi hemikalija, mnogi ljudi preferiraju prirodne alternative zbog zabrinutosti za zdravlje i životnu sredinu. Evo nekoliko efikasnih metoda koje će vam pomoći da otjerate komarce iz vašeg doma!

1.Održavajte spoljašnjost doma
Uvjerite se da je vaš dom pravilno zapečaćen kako biste spriječili ulazak komaraca. Popravite sve pukotine ili praznine na prozorima, vratima i zidovima.
Pored toga, uvjerite se da su vaši krovni oluci čisti i da pravilno funkcionišu kako biste izbjegli nakupljanje vode.

2.Napravite prirodni sprej protiv komaraca
Mnoga esencijalna ulja su poznata po svojim svojstvima odbijanja komaraca. Ulje citronele je popularan izbor, jer ometa njihovu sposobnost da lociraju “mete”. Ostala efikasna ulja uključuju limunsku travu, eukaliptus, lavandu, nanu i ulje čajevca. Razblažite ova ulja osnovnim uljem, kao što je kokosovo ulje, i nanesite ih na kožu ili ih koristite u difuzorima oko kuće.
Možete napraviti sopstveni prirodni sprej protiv komaraca od sastojaka poput sirćeta, hamamelisa i eteričnih ulja. Kombinujte ove sastojke u bočici sa raspršivačem i nanesite ih na izloženu kožu kada provodite vreme na otvorenom.

3.Izbjegavajte vrhunac aktivnosti komaraca
Komarci su najaktivniji tokom zore i sumraka. Ako je moguće, ograničite svoje aktivnosti na otvorenom tokom ovog vremena kako biste se zaštitili od komaraca. Kada izađete napolje, nosite duge rukave, dugačke pantalone i čarape da biste smanjili izloženost kože.

4.Spriječite komarce da se razmnožavaju u vašem domu
Održavanje čistoće vašeg doma i okoline može obeshrabriti komarce da se razmnožavaju. Redovno kosite travnjak, šišajte grmlje i uklanjajte lišće ili ostatke koji se mogu nakupiti u vašem dvorištu. Komarci više vole zasjenjena područja, tako da osiguravanje dobrog protoka vazduha i prodiranja sunčeve svjetlosti može pomoći da ih odvrati.

5.Stavite mreže protiv komaraca
Ako živite u području u kojem su izuzetno brojni, znajte da komarci mogu da uđu u vaš dom kroz otvorene prozore i vrata.
Instaliranje prozorskih paravana sa malim mrežama može sprečiti njihov ulazak, a da i dalje omogućava cirkulaciju svežeg vazduha. Obavezno popravite sve oštećene mreže kako biste bili sigurni da su efikasne.

6.Uklonite stajaću vodu
Komarci se razmnožavaju u stajaćoj vodi, tako da je eliminisanje svih izvora stajaće vode oko vašeg doma ključno. Ispraznite i očistite kadice za ptice, saksije za cvijeće, oluke i sve druge posude koje mogu da sakupljaju vodu. Na taj način ćete eliminisati potencijalna mjesta za razmnožavanje komaraca.

7.Kupite ili posadite biljke koje tjeraju komarce
Određene biljke na prirodan način odbijaju komarce, a to su biljke poput citronele, bosiljka, lavande, ruzmarina i nane oko vašeg doma može pomoći u odvraćanju komaraca. Ove biljke ispuštaju mirise koje komarci smatraju neprijatnim, sprečavajući ih da uđu u vaš životni prostor.
Ne morate da ih posadite iz sjemena i čekate da izrastu, ove biljke mogu se pronaći na svakoj pijaci.
Ove prirodne metode za uklanjanje komaraca pomoći će vam da se otarasite dosadnih “zujalica” bez korišćenja hemijskih sredstava. Ne zaboravite da kombinujete više strategija za najbolje rezultate i uživate u životnom prostoru bez komaraca tokom toplijih mjeseci!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top