Uncategorized

U VELIKOJ SMO ZABLUDI OKO SURUTKE, NE PREPORUČUJEM JE PACIJENTIMA! Dr. Bojana Mandić: Jedna je najgora, kao da ste pojeli ŠEĆER U PRAHU

“Ljudi misle da je sirutka jako zdrava, ali ne možemo sa sigurnošću reći”, kaže dr. Bojana Mandić.Mnogi ga koriste, iako ga nije lako piti. Vjeruje se da čini čuda, posebno kod problema s jetrom. Sadrži visokokvalitetne proteine ​​koji sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne tijelu za pravilno funkcioniranje. Ipak, nisu svi proizvodi od sirutke zdravi – kaže dr. Bojana Mandić, koja je u “Jutru” otkrila sve detalje o Prvoj.“Za mliječnu industriju sirutka je zapravo nusproizvod prerade mlijeka. Vjeruje se da neke tvornice koje proizvode velike količine sira mogu proizvesti 50.000 litara sirutke dnevno. Smatra se lijekom, ali uglavnom je otpad iz mliječne industrije. Suština je da ne možemo svaku sirutku nazvati zdravom jer postoji toliko različitih vrsta i različitih čimbenika zbog kojih se pitamo je li ljekovita ili ne,” kaže dr.”Ne postoje klinička ispitivanja na ljudima koja bi dokazala izlječenje.” Ono što je najvažnije za nas liječnike je da su ljekovita svojstva tvari dokazana.
Vrlo je teško govoriti o znanosti u nutricionizmu. Kod sirutke je prvo bitno od koje je životinje sirutka, da li je životinja na slobodnoj ispaši ili ona koja se drži u boksu, kaže doktorica.Wheyu prahu je najgori oblik, kaže dr. mandic“Kozja sirutka je zdravija od kravlje, boljeg je sastava. I krava je u redu, ali ako nađete proizvod koji se može pripisati slobodnoj kravi, jela je više trave, a manje kukuruza i nezdrave hrane. Važno je preraditi mlijeko, ono mora proći proces pasterizacije. Ovo je vrlo važno jer će uništiti štetne mikrobe. Međutim, tijekom pasterizacije mlijeko se zagrijava na 72 stupnja Celzijusa, a protein sirutke se razgrađuje na 60 stupnjeva.
Stoga se možemo zapitati što na kraju pijemo«, objašnjava doktorica.Postoje različiti oblici sirutke: tekući, u prahu i pročišćeni protein. dr Mandić ističe da iako svi ovi čimbenici variraju, sirutka u prahu se ne preporučuje.”Što je sirutka svježija, to je bolja, pogotovo ako je nepasterizirana.” Danas je vrlo teško pronaći sirovu sirutku.Na taj način se čuvaju enzimi i proteini. Sirutka u prahu je najgori oblik. Što se tiče sastava, to je vrlo mala količina proteina. Vidjet ćete da je 70% laktoza. Postoje enzimi koji podržavaju jetru, ali to su studije koje se rade na životinjama – kaže doktor i dodaje:”Dokazano je da stimulira proizvodnju glutationa.”To je antioksidans koji proizvodi naša jetra i potiče regeneraciju. Osobe osjetljive na laktozu ne bi trebale konzumirati sirutku, posebno sirutku u prahu. To je kao da uzimate šećer u prahu. Osobno ne savjetujem pacijentima da piju sirutku”, kaže dr. Bojana Mandić.(SVIJET)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)