Uncategorized

KROMPIR0VA ZLATICA JE NAJVEĆI ŠTETOČINA: Napada krompir, patlidžan i paradajz a pomoću ovih trikova rećićete joj ZBOGOM ZAUVIJEK

Krompirova zlatica se kod nas razvija do tri generacije. Toliko je opasna da može uništiti cijeli rod. U povoljnim uslovima se razvije do tri generacije dok na nadmorskim visinama razvija dvije.
Ženke ovog štetočine su veoma plodne i mogu položiti i do 2000 jaja. Jaja su narandžasto obojena i odložena u grupama sa donje strane lista. Nažalost ima mali broj prirodnih neprijatelja, a za ishranu je mogu koristiti jež, krtica i fazan.
Pojava ovih štetočina je moguća tokom cijele sezone jer se one, kao i ostatak životinjskog svijeta razmnožavaju brže ukoliko ima povoljnih uslova. Također, ukoliko su prethodne sezone sprovedene neadekvatne mjere suzbijanja i najezda će biti znatno jača i broj generacija će se povećati.
Za suzbijanje krompirove zlatice treba na vrijeme koristiti različite mere u zavisnosti od zemljišta i veličina parcela.
One ne mogu da podnesu miris trule lukovine crvenog luka. Prilikom sadnje pored krtola možete staviti i malo lukovine, ona će da truli i mirisom će tjerati zlatice.
Biljne vrste kao što su ren, kamilica i grah također svojim mirisom odbijaju ove štetočine.
One ne podnose ni miris četinara, a naročito bora. Usitnjena borova kora može se rasuti između biljaka ili se može napraviti preparat od borovih iglica.
Biljke krompira također se mogu sačuvati pomoću koprive. Ta biljka, svojim žarećim dlačicama, spriječava zlatice da se uvuku u zemljište tokom najtoplijeg dijela dana.
Plodored – izbjegavanje uzgoja krompira u monokulturi! Ovaj metod se pokazao kao najdjelotvorniji. Pošto je štetočina koja napada samo krompir oduzeti joj izvor hrane na jednu sezonu garantuje izgladnjivanje i napuštanje parcele, ukoliko ima gdje da ode. Može se desiti da sprovedete plodored ali ukoliko plodored nije adekvatno sproveden na drugim, obližnjim parcelama opet može nastati problem.
Savjetuje se poštuje plodored, odnosno da se krompir ne gaji na istom mjestu 4-5 godina.
Biološko suzbijanje – korišćenje preparata na bazi nekog živog organizma.
Rastvor pepela je također efikasan. Najprije se 2 kg pepela rastvori u 10 litara vode, a zatim 1 litar tog rastvora treba rastvoriti u 10 litara vode i tretirati biljke.
Za tretiranje krompira mogu da se koriste i preparati od listova duhana, odnosno topole

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)