BILJKA KOJU JE NEMOGUĆE UBITI: Ne traži ni vodu ni svjetlost, a raste kao luda

Ako volite cvijeće, ali ste poznati po tome što zaboravite kako pravilno da ga njegujete – nabavite Zamiju
Zamija je biljka koja će preživeti skoro svakog vlasnika. Zašto? Zato što joj ne trebaju nikakvi specijalni uslovi da bi rasla.
Ako je stavite negjde u ćošak, gdje svjetlost ne dopire, a pri tome nedeljama zaboravite i da je zalijete – ona će ipak rasti.
Što je najbolje veznao za Zamiju je to da ona donosi sreću i novac u kuću u kojoj se nalazi, bar tako tvrde stručnjaci Feng šuia.
Zamija je zimzelena biljka poreklom iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.
Zbog zanimljivog izgleda i lakog održavanja zamija je jako popularna u domovima.
Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju trebate paziti tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusa. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepeni.
Zalivajte je otprilike jednom mesečno pa čak i ređe. S vodom nikako ne pretjerujte jer zbog previše vode rizon počinje trunit, a listovi da žute.
Zamija se razmnožava deljenjem rizoma odnosno podanka, listovima ili dijelenje stabljike, a prilikom razmožavanja morate biti strpljivi jer gomoljasti deo se stvara jako sporo. Cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njen neobičan cvijet nalazi se pri dnu stabljike.
Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mješovita zemlje kao drugim sukulentima te uspijeva u supstratu koji ima više humusa.
Zamiji posudu menjajte tek kad se saksija napuni rizomima, odnosno stabljikama.

(Stil)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top