Snižavaju šećer, regulišu pritisak i top su za sve one koji ŽELE DA SMRŠAJU: Evo zašto su TIKVICE prava prirodna apoteka

Regulišu krvni pritisak, štite od začepljenja arterija, snižavaju šećer, idealne su kod dijetalne ishrane – sasvim dovoljno razloga da ih što prije iznesete na trpezu.
Potpuno neopravdano, često smo skloni da u ishrani preskočimo tikvice. Za mnoge su one samo dodatak jelu, ali to je nepravda prema njima jer tikvice su prava prirodna apoteka.
Tikvica je cijela jestiva – i kora, i meso i cvijet, a u italijanskoj i francuskoj kuhinji jedu se i sjemenke. Šolja sitno sjeckane tikvice sadrži oko 19 kalorija. To je skoro dva puta manje u odnosu na porciju zelenog povrća kao što su brokoli i prokelj.
Sadrže 295 mg kalijuma po šolji ili 8 odsto preporučene dnevne vrijednosti, a povoljno djeluju na čitav organizam. Regulišu krvni pritisak, smanjuju rizik za razvoj bolesti srca, štite i od začepljenja arterija. Magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna u tikvicama utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog crijeva.
Sadrže i kalijum, kalcijum, folate i beta-karoten. Ovakva kombinacija pravih malih nutritivnih bogatstava tikvice čini savršenim za svakoga ko vodi računa o svom zdravlju, ali i o kalorijama. Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga i doprinose vitalnosti organizma. Ako volite da ih jedete, a želite da izgubite koji kilogram, onda je ova zelena dijeta idealna za vas!

Dobre su za dijabetes
Neskrobna hrana poput tikvica vas može da pomogne u lečenju dijabetesa. Dijetetska vlakna, kojima ovi plodovi obiluju odlažu apsorpciju glukoze i pomažu pacijentima sa dijabetesom tip 2.
Pored toga, ta nerastvorljiva dijetetska vlakna učestvuju u smanjenju rizika za nastanak dijabetesa. Viši unos vlakana je takođe povezan sa manjim rizikom od metaboličkog sindroma, što je jedan od faktora koji doprinose dijabetesu.

Snižavaju holesterol
Tikvica je jedna od retkih namirnica koja je bez holesterola, a samim tim je možete uključiti u svoju ishranu za snižavanje holesterola. Rastvorljiva vlakna mogu da ometaju apsorpciju holesterola. Ovo pomaže da snizite nivo lošeg ili LDL holesterola u krvi.

Ubrzavaju probavu
Ako patite od probavnih problema, jednostavno uključite tikvice u obrok. One sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorna vlakna, takođe poznata kao “regulatorska”, ubrzavaju prolazak vode kroz digestivni trakt. Ovo smanjuje vreme za koje štetne supstance mogu da dođu u kontakt sa crevnim zidovima.

Odlične i kao diuretik
Zahvaljujući svom visokom sadržaju vode, tikvice kao diuretik daju odlične rezultate. To znači da ćete konzumiranjem tikvica povećati učestalost mokrenja i samim tim izbaciti višak tečnosti iz organizma – što je važno za sprečavanje i tretman velikog broja bolesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top