AKO ŽELITE DA BOGATSTVO I SREĆA PRATE VAŠU PORODICU: U baštu ili u saksiju ovog ljeta OBAVEZNO posadite ovu vrstu cvijeća

0

Jasmin se u Indiji cijeni kao božiji cvijet, a mnogi smatraju da on porodici donosi blagostanje i sreću
Jasmin se u Indiji poštuje kao božanstvo, dok Kinezi od njega spremaju čaj, a porodica Guči je iskoristila maksimalno njegovo mirisno svojstvo….
Zelena stabljika i bijeli cvijet jakog mirisa mnoge podseća na Orjent ili Mediteran, a sve na spokoj i blaženstvo.
Ulje jasmina podstiče optimizam i životnu radost. Stručnjaci za aromaterapiju kaću da sivi dan pretvara u karneval.

Kako se gaji jasmin?
Sadnju jasmina poželjno je obaviti u proljeće pogotovo u kontinentalnom delu jer su temperature izuzetno visoke, a opasnost od mraza je minimalna. Ova biljna vrsta najviše uspijeva u priobalnim mediteranskim područjima a prilikom sadnje moramo voditi računa da je zemljište dobro izdrenirano a prilikom sadnje ga je potrebno dodatno pođubriti, kao i prilikom cvjetanja. Drenaža je važna jer pomaže biljci da zadrži zdrav izgled i produžuje joj se životni vijek, jer ukoliko bi preskočili ovaj postupak za posljedicu bi imali sušenje biljke, opadanje cvjetova, i listova, piše Baštovanka.rs
Prilikom sadnje trebamo voditi računa da vrh jasmina bude okrenut prema suncu a njegov korijen bliže senci. Postupak sadnje je sljedeći: iskopa se rupa dubine 50 cm, nakon čega slijedi drenaža, gdje se postavlja drenažni sloj dubine 15 do 20 cm, i kao sloj drenaže najčešće se koristi šljunak ili pijesak. Nakon toga jasmin postavimo 3 cm iznad površine zemljišta i zalijemo vodom.

Đubrenje
Što se tiče đubrenja početak ishrane biljke počinje u aprilu i završava se krajem ljeta. Pogodna đubriva koja se koriste su na bazi mineralnih kompleksih đubriva. Ona se razblažuju u vodi i na taj nači vrši se prihrana.

Zalivanje
Mora biti umjereno iako jasmin voli vlagu moramo biti obazrivi jer prevelika količina vode može dovesti do utapanja biljke a samim tim do njenog sušenja i propadanja.

(Stil)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)