RECEPT TRAVARA M0MČILA ANTONIJEVIĆA ZA OPEKOTINE OD SUNCA : Za sat vremena smiruje upaljenu kožu i otklanja crvenilo!

0

Ako ste se dugo izlagali suncu i koža vam je pocrvenjela, evo kako možete da napravite efikasan sprej za poslije sunčanja od ljekovitog bilja, po receptu narodnog travara Momčila Antonijevića!
Svako od nas ima drugačiji tip kože i samim tim drugačiju toleranciju na sunčeve zrake. Neko će već nakon nekoliko minuta pocrvenjeti, dok će neko vrlo brzo dobiti “boju”. Međutim, kakav god tip kože da imate, nakon dugotrajnog izlaganja štetnim zracima kože može da zateže, nekada čak i da boli.
Opekotine često nastaju neprimjetno, dok ste sjedeli na kafi u kafiću, šetali se pored mora ili sjedeli na plaži po oblačnom danu… U takvim slučajevima dobro je na kožu nanjeti neko blago sredstvo koje će smiriti kožu, njegovati je i prijatno je rashladati.
Gostujući na RTS-u, poznati narodni travar, Momčilo Antonijević objasnio je kako možemo da napravimo efiaksan sprej za poslije sunčanja od prirodnih sastojaka i ljekovitog bilja.
– Za sve one koji su malo pretjerali sa boravkom na suncu i pocrvenjeli postoji idealan sprej koji će već poslije pola sata do sat vremena ukloniti crvenilo. Sprej se pravi od 50 mililitara mirisne vodice lavande i isto toliko mirisne vodice matičnjaka. U to se dodaje malo glicerina koji vezuje vodu za našu kožu i spriječava isušivanje.
Matičnjak i lavanda djeluju snažno protivupalno na našu kožu i koriste se protiv opekotina i različitih vrsta iritacija kože. Sipajte sve u bočicu sa raspršivačem i naprskajte na kožu poslije sunčanja. Ako nanesete uveče, ove biljk, pošto djeluju blago smirujuće, pomoći će vam da lakše utonete u san- savjetuje Antonijević.Aloja je takođe čest sastojak mnogih sredstava za njegu kože, naročito poslije sunčanja i za opekotine.
– Aloju ne treba nositi na put, već se bere kada se dođe na more, pošto je u pitanju sukulentna biljka koja uglavnom raste na Mediteranu. Ljekovitost ima biljka starija od tri godine, kao i dvije vrste- aloja vera i aloja arborescens.
Kada odsječemo list, idealno bi bilo da ga zamotamo u vlažnu krpu i ostavimo da odstoji na mračnom mjestu jedan dan. Sutradan će imati mnogo više biogenih stimulatora. Skine se kožica sa lista i ispod se nalazi providan gel koji se nanosi na kožu- objašnjava narodni travar.

Izvor: Sensa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)