STRŠLJENOVI SE KRVNIČKI PLAŠE SAMO 1 STVARI: Prava je KLOPKA za njih, OD TOGA NE MOGU POBEĆI NI ZA 3 ŽIVOTA

Insekti dolaze sa početkom proleća i nestaju kad krene hladno vreme. Postoje oni koji su opasni i oni koji nisu. Stršljenovi su jedni od tih opasnijih i evo šta morate da znate o njima.
Ukoliko vas ubode morate biti spremni.
Letnji period je vreme kada su ove vrste insekata najaktivnije i najbrojnije. Tokom zime prezimljavaju samo matične jedinke i manji broj insekata, dok se tokom leta namnože, i stvaraju nove zajednice. Mesta na kojima se formiraju nove zajednice, nazivamo gnezda.
Mogu biti smeštena u prirodnim šupljinama na drvetu ili stenama, ali probleme najviše stvaraju gnezda smeštena u objektima gde borave ljudi. Bilo koje skriveno mesto u domaćinstvu, može biti pogodno za zajednoicu stršljenova, dok je kod osa skoro svako mesto koje ne kisne.
Borba sa ovako opasnim neprijateljem treba da bude dobro isplanirana, i oprema za borbu je obavezna, inače, nastradalih če biti i na obe linije fronta. Najbolje je gnezdo u potpunosti ukloniti, čime zajednica ne može da se obnovi. To je moguče izvesti jedino sa dobrom opremon, višestruko jačom od klasične pčelarske (ubod stršljena je do 5mm). Takodje je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.
Prskanje se može obaviti komprimovanim sprejom, koji je namenjen samo za ove vrste insekata. Ovako namenjen sprej ima dozator na rasprskivaču, koji usmerava mlaz tečnosti, koji je pod pritiskom, i takav mlaz može dosegnuti i tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da se oprska mesto gde se nalazi gnezdo.
Takođe korišćenje koncentrata insekticida (osatoks-koncentrat) koji rastvorimo sa vodom prema uputstvu proizvodjača i zatim prskalicom sa produžetkom za prskanje, i time je omogućeno bezbedno rastojanje.
Zamke za hvatanje stršljena su vrlo delotvorne. Plastične flaše sa otvorima na sredini u koje uspemo malo piva ili voćnog soka, su prava klopka, koja dnevno nahvata dosta ovih insekata. Takođe lepljive trake ili lepak za miša na kartonu, se mogu postaviti u blizini legla a kao mamac koristimo komadić ribe ili mesa. Ovako ne privlačimo korisne pčele, ali zato miris užeglog mesa je neodoljiv za stršljena. Kada se jedan uhvati, ubrzo se nakupi dosta njih.

(Espreso/Agrokutak)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top