Ove biljke će spasiti vaš vrt od štetočina: TJERAJU PUŽEVE, LISNE UŠI I GUSJENICE

0

U organskim vrtovima problem štetnika nikad se ne rješava samo jednom metodom. Ponekad pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za kukcima i gusjenicama.
Kad navale puževi, pomoć možemo očekivati samo od krupnijih ptica kao što su kos ili drozd ili od simpatične porodice ježeva. Jednako poželjan pomagač može biti i kućna mačka u čijoj blizini obično nema problema s miševima ili voluharicama.
No, najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta
Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši. Uz kupusnjače zasadite dragoljub, privlači gusjenice. Ta lijepa cvjetnica privlačna je i lisnim ušima.
Cvjetnice poput nevena i kadifice djeluju putem tla. Njihov korijen izlučuje fitoncide, spojeve koji odbijaju korijenove nematode (obliće), mikroskopski sitne crviće koji napadaju korijen voćaka, ali i mnoge povrtnice.
Iako ih je teško vidjeti, posljedice njihovog djelovanja u brzo očite; slabiji rast, žuti listovi, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa)
Posebno često napadaju luk, kupusnjače i krumpir pa je u njihovoj blizini pametno saditi mnogo kadifica i nevena.
Uz nevene i kadifice odlična hvatalica je i lavanda pa svakako nađite u vrtu mjesta i za ovu mirsnu ljepoticu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)