Uncategorized

NIKAKO NE BACAJTE KORU OD KROMPIRA: Čini čuda u domaćinstvu, evo kako da je pametno iskoristite

Bez obzira na to kako volite da jedete krompir, svakako morate prvo da ga oljuštite. Pred vama je jedna sjajna ideja kako možete iskoristiti ljuske od krompira.
Da li ste znali da je ljuska krompira odlična kod uklanjanja mrlja od hrđe?
Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju hrđe.
Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zahrđalih problematičnih mjesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu. Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vrijeme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomiješajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.
Pastu možete upotrebiti kako biste očistili hrđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata.
Nanesite pastu na zarđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zahrđali alati ponovo će izgledati kao novi, piše Krstarica.

HABER.BA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)