RASKOŠNA ČEMBERLEN TORTA: Meke kore sa orasima premazane čokoladnim kremom i posute grilijašom – prava eksplozija ukusa

Sastojci:
Za jednu koru:

4 belanceta
4 kašike šećera
50 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
Za prvi fil:
2 žumanceta
4 kašike šećera
4 kašike skroba
350 ml mleka
100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
14 žumanaca
12 kašika šećera
100 g čokolade
250 g putera
Za grilijaš:
150 g šećera
100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
100 g čokolade
150 ml slatke pavlake

Priprema:
Kratko mutite belnaca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno, pa špatulom lagano umešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Pleh (dimenzija 40×30 cm) obložite pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Ispecite još jednu koru na isti način i od iste količine sastojaka.Nemojte koru odmah da vadite iz pleha, nego sačekajte par minuta, kako se ne bi skupljala.
Pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, ne smeju da ostanu grudvice. Preostalo mleko stavite da se kuva i kada se dobro zagreje dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi.
U posudi penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari 10 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i ohladite na sobnoj temepraturi. Povremeno promešajte.
U šerpi otopite šećer, pa dodajte lešnik. Dobro promešajte, pa izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi izblendirajte.
Penasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u prvi fil, koji ste prehtodno umutili. Zatim u tu smesu dodajte drugi umućeni i ohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Obe kore presecite na 2 dela, pa prvu premažite filom, pospite karamelizovane lešnike, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve. Poslednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte. Stavite u frižider na par sati i onda služite.
Izvor: Stvar ukusa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top