PREPOZNAJTE SIMPTOME ALERGIJE NA SUNCE: Mnogi misle da je običan osip, a evo kada se javlja i ŠTA POMAŽE

Saznajte koji su simptomi alergije na sunce i kako se liječi.
Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce, a jedna od najčešćih je takozvani “polimorfni svjetlosni osip” koji čini 70 odsto svih kožnih osipa izazvanih suncem, ističu stručnjaci sa Harvarda. U ovom slučaju, imune ćelije se aktiviraju sunčevim zracima, a ovakav fotodermatitis može da se pojavi satima ili čak danima nakon prvog jakog izlaganja suncu.
Druga stanja koja se smatraju alergijom na sunce su:
solarna urtikarija (crvenkaste mrlje i osip nalik urtikariji koji se pojavljuju 30-120 minuta nakon izlaganja suncu);
aktinični prurigo – hronična bolest sa jakim svrabom na izloženoj koži uzrokovanom abnormalnom reakcijom na sunčevu svetlost;
fotoalergijska reakcija – u ovom slučaju ultraljubičasti zraci menjaju hemijsku strukturu lijekova ili kozmetike koja se nanosi na kožu, a osoba ima reakciju na novu izmenjenu supstancu.
Šta učiniti ako ste alergični na sunce?
Kako stručnjaci ističu, kod polimorfnog svetlosnog osipa simptomi često nestaju nakon oko 10 dana. Ali, neophodno je svakako da izbjegavate da se izlažete suncu, posebno kada je ono najintenzivnije (otprilike od 10 do 16 h).
Preporučuje se da nosite odjeću koja štiti od UV zračenja, kao i šešire sa širokim obodom.
Kreme za sunčanje koje štite od UVA i UVB zraka treba svakodnevno da nanosite na izloženu kožu. Takva zaštita je potrebna čak i ako je napolju oblačno. Kremu je potrebno nanositi na svaka dva sata, a kod plivanja ili jakog znojenja preporučuje se to češće.

MONDO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top