P0JAVILE SU VAM SE NEOBJAŠNJIVE MODRICE PO TIJELU: Doktor Miljić otkrio kad modrice pokazuju ozbiljnu bolest

0

Benigne modrice su češće na nogama, na rukama, to svi ponekad imamo, ali ako se javljaju na tijelu – grudni koš, stomak… pogotovo bez udarca ili pri manjem udarcu, to može da izazove sumnju
Svi ponekad primjetimo modrice i one su uglavnom bezopasne, ali hematolog prof. dr Predrag Miljić je u Jutarnjem programu na TV Prva otkrio kada modrice mogu da budu simptom ozbiljne bolesti.
“Svi imamo povremeno modrice na tijelu poslije manjih ili većih udara, ali modrice treba da izazovu zabrinutost ako se javljaju same od sebe, bez povoda ili prilikom manjih udara ako se javljaju veće modrice. Pod većim modricama se misli na one veličine kutije šibica ili kada su modrice tamno crne ili tamno plave, to su situacije koje treba da izazovu zabrinutost. Takođe, modrice koje se javljaju na tijelu. Ove benigne modrice su češće na nogama, na rukama, to svi ponekad imamo, ali ako se javljaju na tijelu – grudni koš, stomak… pogotovo bez udarca ili pri manjem udarcu, to može da izazove sumnju”, rekao je doktor, dodajući da pojava modrica može da ukazuje da nešto nije u redu sa sistemom za zgrušavanje krvi.
“Inače, pojava modrica ili drugi oblici sklonosti krvarenju – modrice su samo jedan od oblika kojim se ispoljavaju poremećaji u koagulaciji krvi,česta i neopravdana krvarenja iz nosa, koja nisu isprovocirana, produženo krvarenje posle vađenja zuba, može ukazivati da nešto nije u redu sa koagulacijom”.

Hematolog je pojasnio da se abnormalnim krvarenjem nakon vađenja zuba smatra svako krvarenje koje se javi poslije napuštanja stomatološke ordinacije.
Ne treba svaka modrica da bude znak za uzbunu, a dr Miljić je izneo još detalja o tome kada se treba obratiti ljekaru.
“Pojava jedne ili dve modrice na rukama, nogama, pogotovo kod aktivnih ljudi, nije rektost. Međutim, velike modrice, veći broj modrica u isto vrijeme ili pojava modrica koje se ne mogu objasniti povredom, pogotovo modrice koje se izdižu iznad ravni kože, siguran su znak da takva osoba treba da se javi ljekaru jer ponekad mogu biti znak zaista ozbiljnih bolesti”.
Hematolog je istakao da je hemofilija “teška i devastirajuća bolest jer dovodi do ponavljanih krvarenja u zglobove”, uzrokujući bolove i tajna oštećenja, ali je pojasnio i da postoje blaže forme ove bolesti, koja se naječešće otkrije već u djetinjstvu.
“Treba imati na umu da postoje i blaže forme hemofilije koje se ne otkriju u djetinjstvu. Ponekad otkrijemo tek kod odraslih ljudi, kad, na primjer, poslije vađenja zuba produženo krvare, ljudi koji prvi put u životu odu na neku operaciju pa posle te operacije krvarenje ne može da se zaustavi ili traje duže, poslije povreda dolazi do produženih krvarenja… Postoje razne forme hemofilije, najčešće se otkriju u ranom detinjstvu, ali značajn broj bolesnika svoju bolest otkrije tek kasnije”.
Dr Miljić je pojasnio i da je hemofilija u najvećem broju slučajeva nasljedna bolesti, a da se veoma rijetko javlja kasnije u životu.
“Hemofilija je u najvećem broju slučajeva nasledna bolest, u 70 odsto slučajeva postoji već podatak da neko u porodici ima hemofiliju. Međutim, treba imati na umu da negde u 30 odsto slučajeva se desi mutacija samo kod te bebe i ona je prva u porodici koja dobije hemofiliju, ali postoji mogućnost da se dalje prenosi. Hemofilija je uglavnom nasljedna bolest, u veoma roketkim situacijama se može desiti da je osoba rođena bez hemofilije, a da je dobije u poznijoj životnoj dobi. Te stečene hemofilije koje se ispoljavaju na sličan način, velikim podlivima po koži, unutrašnjim krvarenjimam prestavljaju teške forme bolesti i takve osobe bi trebalo što pre da se jave ljekaru”, zaključio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)