OVI UREĐAJI SU PRAVI ENERGETSKI VAMPIRI I POVEĆAVAJU TR0ŠKOVE: Preko noći ih obavezno isključite iz struje

0

Neki uređaji u vašem domu cijeli dan crpe energiju i mogu biti glavni razlog previsokih računa. Sve dok su uključeni u struju, oni povećavaju vaše račune. Takve se uređaje inače naziva “energetskim vampirima” i doista mogu preopteretiti vaš novčanik.
U prosječnom domu oko 10% ukupne potrošnje energije odlazi na energetske vampire – uređaje koje u tom trenutku ne koristite.

Računalo
Bilo da je riječ o igricama, surfanju internetom ili poslu, vaše računalo i svi njegovi dodaci vjerojatno upijaju mnogo energeije, čak i onda kada ih ne koristite aktivno.
Cnet piše da prema podacima iz projekta Standby Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, kojim upravlja Ministarstvo energetike, stolno računalo može uzrokovati dodatni trošak od 23 dolara godišnje (23,6 eura) ako ostane priključeno i radi u stanju mirovanja. Modem, monitor i router samo povećavaju taj iznos.
Iako vam se to možda ne čini kao prevelik iznos, uzimte u obzir da je ovdje riječ o samo jednom uređaju, a energetskih vampira ima više u svakom kućanstvu. Vaša kuća je puna elektronike koja bespotrebno crpi energiju i povećava troškove.

Televizor
Još jedan veliki gutač energije je televizor. Procjenjuje se da televizori stvaraju dodatni trošak od oko 20 doalra godišnje (20,5 eura) ako su uključeni u struju dok su ugašeni.
Ako želite smanjiti troškove, uzmite u obzir da su LED diode obično energetski učinkovitije od LCD-a ili plazmi.

Zvučnici
Audio sustavi, zvučnici, CD playeri, gramofoni i slični uređaji mogu dodatno povećati vaše račune ako su uključeni u struju dok ih ne koristite.

DoK su neki uređaji i uređaji učinkovitiji od drugih, postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti ako ne želite uređaj koji će sisati puno viška energije.
Svaki uređaj s vanjskim napajanjem vjerojatno će trošiti više energije nego što biste očekivali, čak i kada je isključen. Isto tako, uređaji koji koriste daljinski upravljač često su energetski vampiri jer su uvijek uključeni.
Sve što ima neprekinuti prikaz – sat na vašoj mikrovalnoj pećnici ili čuvar zaslona na vašem TV-u ili računalu, na primjer – također uvijek troši energiju.
Potražite ove uređaje u svom domu i razmislite o tome trebaju li doista uvijek biti uključeni u struju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)