POJEDITE DANAS 6 SUHIH ŠLJIVA, pogledajte šta se desiti vašem tijelu: 5 dragocjenih stvari, PREPORODIT ĆETE SE!

0

Evo šta se desiti vašem tijelu, ako dnevno pojedete 6 šljiva…
Suhe šljive su fantastična namirnica za vaše zdravlje, a evo i zašto:
1.Štite od kardiovaskularnih bolesti i drugih hroničnih bolesti
2.Pomažu u sprječavanju dijabetesa tipa 2 i gojaznosti
3.Šljive i suhe šljive pomažu u snižavanju holesterola
4.Pomažu poboljšanju zdravlja kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze
5.Dobar su izvor vitamina K i beta karotena
Nije iznenađujuće da suhe šljive nisu omiljene s obzirom na njihovu blisku povezanost sa ublažavanjem opstipacije. Suhe šljive se decenijama prodaju kao popularan lijek za probavu, uglavnom zbog ove tri komponente: vlakna, sorbitola (šećerni alkohol koji može da oslabi stolicu) i prirodnog laksativnog jedinjenja zvanog difenil isatin.
Pored koristi za vaš probavni trakt, i činjenice da nude slatko zadovoljstvo za samo 30 kalorija, šljive i suve šljive imaju mnoga druga čudesna zdravstvena svojstva. Evo samo nekoliko:
ŠTITE OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI I DRUGIH HRONIČNIH BOLESTI
Šljive i suhe šljive sadrže visok nivo fitonutrijenata koji se nazivaju fenoli. Oni su posebno visoki u dva jedinstvena fitonutrijenta koji se nazivaju neohlorogena i hlorogena kiselina. Brojna istraživanja pokazuju da ovi fitonutrijenti pomažu u sprječavanju oštećenja ćelija posebno kada je riječ o oksidaciji molekula lipida u tijelu. S obzirom da su sve naše ćelijske membrane, kao i ćelije našeg mozga, u velikoj mjeri sačinjene od lipida koji sadrže masti, ovo su važni fitonutrijenti koje treba imati u ishrani. Takođe je otkriveno da ova jedinjenja inhibiraju oksidaciju LDL holesterola u tijelu, što ih čini važnim faktorom u prevenciji hroničnih bolesti.

POMAŽU U SPRJEČAVANJU DIJABETESA TIPA 2 I GOJAZNOSTI
Šljive i suhe šljive sadrže mnogo rastvorljivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Rastvorljiva vlakna usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac i, kao rezultat, odlažu apsorpciju šećera u krvotok. Rastvorljiva vlakna takođe povećavaju osjetljivost tijela na inzulin. Rastvorljiva vlakna u suvim šljivama pomažu vam da se osjećate zadovoljno nakon obroka, što može sprječiti prejedanje i postepeno debljanje.
ŠLJIVE I SUHE ŠLJIVE POMAŽU U SNIŽAVANJU HOLESTEROLA
Rastvorljiva vlakna o kojima smo upravo govorili takođe pomažu za snižavanje holesterola tako što upijaju višak žuči u crijevima i izlučuju ga. Žuč se pravi od holesterola u jetri kako bi se probavile masti. Kada tijelo izlučuje žuč zajedno sa vlaknima iz šljiva i suhih šljiva, jetra mora da koristi holesterol u tijelu da bi stvorila više žuči, čime smanjuje količinu koja cirkuliše u tijelu. Rastvorljiva vlakna takođe mogu inhibirati količinu holesterola koju proizvodi jetra. Istraživanje iz 2011. pokazalo je da su suhe šljive efikasnije od psilijuma u ​​ublažavanju opstipacije.
POMAŽU POBOLJŠANJU ZDRAVLJA KOSTIJU I SMANJUJU RIZIK OD OSTEOPOROZE
Studija iz 2011. pokazala je da su suhe šljive i šljive najefikasnije voće u sprječavanju i prestanku slabljenja kostiju zbog bogatih izvora fenolnih i flavonoidnih jedinjenja.
DOBAR SU IZVOR VITAMINA K I BETA KAROTENA
Studija iz 2013. godine pokazala je da povećani unos beta karotena može zapravo učiniti ljude sretnijima. Beta-karoten takođe štiti i popravlja oštećenja slobodnih radikala na našim ćelijama, što znači da može pomoći u zaustavljanju znakova starenja. Vitamin K djeluje zajedno sa beta karotenom u borbi protiv znakova starenja pomažući u smanjenju slabljenja kostiju i poboljšanju cirkulacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)