ŠTA KAD ORHIDEJI OTPADNU CVJETOVI? 4 trika kako da orhideju “nagovorite” da ponovo procvjeta: EVO ŠTA TREBATE URADITI

0

Budući da je orhideja cvijet koji domu daje notu sofisticiranosti, vrijedi znati svaki trik koji može pomoći da ove ljepotice potraju što duže.
Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

Bez obzira na to koju vrstu imate, ove malene tajne itekako će vam biti od koristi:
1.Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvjetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.
‘Jednom kada orhideja odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine’
2.Prije nego što se odvažite na kupnju orhideje uvjerite se da imate uvjete za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primjer vaš stan jako teško zagrijati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uvjete.
Orhideje vole i svjetlo, ali ne direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svjetla uopće imate u stanu i kako su vam prozori orijentirani. Najbolje će uspijevati na južnim i istočno orijentiranim prozorima. Saznajte i koje balkonsko cvijeće (ne) voli sunce.
3.Koliko orhideje treba zalijevati, ovisi o njihovoj vrsti, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovito zalijevati i održavati visoku razinu vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dvaju zalijevanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.
4.Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj s tresetnicom i plutom. Orhideje je također potrebno redovito presađivati, a kad god to budete radili, uvijek koristite svježi supstrat.
5.Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mjesečno, iako ako ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopće, nego da pretjerate s dohranom.
6.Kada vam jednom procvjetaju, cvjetovi se mogu zadržati i nekoliko mjeseci, iako postoje vrste koje cvjetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ako do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svjetla.

Šta treba napraviti kako bi orhideja ponovno procvjetala
Za početak, treba znati (a i utješno je) da je mirovanje važno za tu biljku. To je razdoblje odmora potrebno kako bi se iznova stvorile hranjive tvari potrošene na nastanak elegantnih i privlačnih cvjetova. Ipak, postoji nekoliko trikova kako bi orhideje opet procvjetale:
1.Nahrani je
Nakon što orhideja prestane cvjetati, redovito joj dodaj gnojivo namijenjeno posebno za orhideje. Koliko Često? Prema uputama na pakiranju, naravno.
2.Pazi da je korijen uvijek vlažan
Ako se korijenje orhideje posuši između zalijevanja, to znači da ga nisi dovoljno hidratizirala. Pobrini se da tegla ima odgovarajuću drenažu. Kako bi korijeni bili ekstremno vlažni, posudu možeš postaviti na pladanj s kamenčićima (pazi da posuda ne bude u ustajaloj vodi, nego iznad nje
3.Daj joj puno svjetla
Orhidejama je potrebna jaka svjetlost da procvjetaju do punog potencijala. Neadekvatan izvor svjetla jedan je od najčešćih razloga zašto orhideje ne cvjetaju. Međutim, izravna sunčeva svjetlost također nije dobra za njih. Pobrini se da tvoja orhideja dobije dovoljno svjetla – ali bez izravnog sunčevog svjetla.
4.A ako želiš ubrzati cijeli proces…
Ohladi je! Orhideje cvatu tijekom zime i u proljeće. Reagiraju na naglu promjenu temperature, a cvjetaju kada dođe do promjene temperature od 10-15 stupnjeva između dana i noći. „Prevari“ svoju orhideju tako da je staviš na hladnije mjesto preko noći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)