Uncategorized

KAD IZAĐE, SVI KAŽU: “PAO TI JE IMUNITET”! Evo zbog čega nastaje HERPES i koliko dugo traje – postoje DVIJE vrste LIJEČENJA

Herpes na usnama je čest virusni problem koji se pojavljuje u obliku plikova na usnama ili oko usana.
Herpes simpleks virus (HSV) je glavni uzročnik herpesa, a može se preneti kontaktom sa osobom koja ima aktivan virus ili preko kontaminiranih predmeta kao što su peškiri, čaše ili pribor za jelo.
Simptomi herpesa uključuju bol, svrab i peckanje prije nego što se pojave plikovi, koji se obično razvijaju u grozdovima i ispunjeni su tečnošću. Plikovi obično traju nekoliko dana, nakon čega se probijaju i formiraju kore koje se potom ljušte. Cijeli proces traje najviše desetak dana.
Liječenje herpesa zavisi od težine simptoma. Za blage simptome, važno je da plikovi budu čisti i suvi, a možete ih tretirati kremama koje sadrže aciklovir ili valaciklovir. A postoji i liječenje herpesa na prirodan način.
Postoje i preventivne mjere koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od razvoja herpesa. Ovo uključuje izbjegavanje direktnog kontakta sa osobom koja ima aktivni herpes simpleks virus, pranje ruku nakon kontakta sa kontaminiranim predmetima i izbjegavanje dijeljenja peškira, čaša ili pribora za jelo.
(MONDO)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)