Ova biljka liječi sve, od glave do stopala, gazimo je, ne znamo koliko vrijedi: Raste svuda oko nas

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…
Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza.
Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

PROVJERENI RECEPTI
Za bolje varenje i čir na želucu

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.
Sastojci za jednu osobu:300g listova bokvice,1kg livadskog meda.Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta.Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso.Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.
NAPOMENA:
Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove.
Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.
Ljekovitost biljke:
Može se koristiti za liječenje: čireva, kašlja, zarastanje rana.Kada su rane u pitanju, moja je preporuka, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.
Posluživanje:
Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru.Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen.Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.
Uzroci:
Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice.
Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu.
Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, pretjerano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lijekovi (kortizoni, neki lijekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smenama i u pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog sveta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu.
Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.
Obloga za rane
Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.
Lijek za ubode insekata
Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.
Kod bolova u uhu
U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.
Protiv zanoktica
Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.
Izvor:novi.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top