SIJEDA KOSA MOŽE DA BUDE ZNAK OVA 4 ZDRAVSTVENA PROBLEMA: Alarm za sve kojima se prerano pojavila

Rana pojava sijedih vlasi neprijatna je situacija za većinu žena.
Prerana pojava sede kose (uglavnom se govori o dobu prije 30. godine života) može da ukazuje na određene poremećaje i probleme u tijelu, navode stručnjaci. Većina njih odnosi se na nedostatak određenih elemenata i hranljivih materija ključnih za zdravo funkcionisanje organizma, ali razlog može biti i poremećaj štitne žlijezde.

Nedostatak bakra
Uz pomoć bakra formira se melanin, koji određuje boju ljudske kose, a prerana pojava sijedih može ukazivati da vam u organizmu nedostaje ovaj element. Neki od znakova da vam fali bakar jesu ako vam kosti postaju krhke, ako ste često prehlađeni, ako vam slabi vid, ali i pamćenje. Važno je obratiti se ljekaru, koji će vam postaviti tačnu dijagnozu i odrediti terapiju.

Nedostatak vitamina D
Ako je nedostatak vitamina D u organizmu prevelik, ne samo da se javlja sijeda kosa, već se smanjuje i ukupan tonus tijela. Pored uključivanja namirnica sa visokim sadržajem ovog vitamina u ishranu, potrebno je da dobijete savjet ljekara, koji će vam reći koji suplementi mogu da vam pomognu da se vitamin D vrati na normalan nivo.

Nedostatak vitamina B12
Vitamin B12 je uključen u formiranje crvenih krvnih zrnaca, koja obezbjeđuju isporuku kiseonika u cijelom tijelu. Veliki manjak vitamina B12 može dovesti do ozbiljnih problema, na primjer, povećanog rizika od srčanog udara. Moguće posljedice smanjenja nivoa vitamina B12 u organizmu uključuju i ranu pojavu sijedih vlasi.

Problemi sa štitnom žlijezdom
Poremećaji štitne žlijezde takođe mogu izazvati prerano sjedenje kose. Kod osoba koje boluju od hipotireoidizma (smanjene funkcije štitne žlijezde) smanjuje se aktivnost metaboličkih procesa, kao i količina energije za održavanje procesa koji su od velike važnosti za naše tijelo. U takvoj situaciji, pigmentacija kose je poremećena. U tom slučaju, važno je da se obratite endokrinologu.

Tekst: Lepa&Srećna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top