Uncategorized

GDJE SU MI NAOČARE, DA LI JE NEKO VIDIO KLJUČEVE? Zašto nam PAMĆENJE BLOKIRA kod sitnica i kako da RIJEŠIMO PROBLEM

Kako da zapamtite gdje ste ostavili ključeve, naočare i sve one stvari koje koristite svakodnevno? Stručnjaci objasnili u čemu griješite.
Jeste li primijetili kako sve češće se ne sjećate gdje ste spustili ključeve, ostavili naočare ili šta se desilo sa hemijskom koju ste bukvalno prije sekund držali u ruci? I što je najgore, ovakav “prekid” memorije vam se ne dešava samo kada ste umorni ili rasijani, već i kada ste na vrhuncu “mentalne” snage.


Zašto gubimo pamćenje?
Prvo da razjasnimo šta je memorija – to sposobnost usvajanja, čuvanja i reprodukcije informacija koje svako od nas prima tokom života. Postoje dva tipa: dugoročna i kratkoročna. Odnos ova dva tipa je kod svakog individualan. Osobe koje imaju bolje dugotrajno pamćenje, teško uče, ali naučene informacije ostaju sa njima zauvijek. S druge strane, kod kratkoročne se dešava suprotno – ono što je naučeno u hodu, nakon reprodukcije se brzo zaboravlja.
Može biti mnogo razloga za gubitak pamćenja, a neki od najčešćih su starenje, povrede glave, pogoršanje bolesti drugih organa, posljedice trovanja… I mada većina misli da je običan umor najčešći uzrok, zapravo je mnogo važnije koje emotivne traume pokušavamo da potisnemo, jer to dikrektno utiče na pamćenje.
“Do poremećaja pamćenja često dolazi zbog toga što čovek sam pokušava da zaboravi nevolje i strahove,koristeći mehanizme psihološke odbrane. Ako često primjenjujete te tehnike, delovaće kao da patite od poremećaja pamćenja, ali to nije tako. Ovakve ‘zaboravljene’ emocije i stanja loše utiču na nervni sistem, dovode do agresivnosti, neuroze i tako dalje”, pojašnjavaju ljekari.
Kako poboljšati memoriju bez lijekova?
Da biste poboljšali pamćenje, važno je da uključite i ljude iz svoje okoline. Takođe, saveti lekara je i da promijenite ishranu, da pojačate onu koja “hrani” mozak poput bobičastog voća, lososa, orašastih plodova. Istovremeno, neophodno je da izbacite štetnu, masnu i slanu hranu, kao i poluproizvode.
Oslobodite se loših navika
Redovna vežba ima pozitivan efekat ne samo na figuru, već i na pamćenje, smatraju stručnjaci. Da biste trenirali pamćenje, važno je da stalno pokušavate nešto da naučite, da igrate “logičke igre” – karte ili šah, učite strane jezike…

(MONDO)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)