Uncategorized

PROBUDILI STE, USTA SU VAM JAKO SUHA? Ovo su svi razlozi zbog čega ovo nastaje – UPOZORENJE ORGANIZMA

Osim ukoliko niste prethodnu noć pretjerali sa alkoholom, da li znate zbog čega se još javljaju suha usta? Obično znaju da budu posljedica dehitratacije ili neke virusne infekcije, pa čak i anksioznosti. Međutim, ukoliko su vam usta suha duže vrijeme i to u kontinuitetu, postoji mogućnost da je riječ o simptomu kserotomiji, piše Mondo.rs.


Kserotomija ili suhoća usta javlja se kada ne proizvodimo dovoljno pljuvačke i može da bude izazvana pojedinim lijekovima, kao i znak upozorenja za određene bolesti.
Lijekovi, poput antidepresiva, alergija, sredstva protiv anksioznosti ili Parkinsonove bolesti mogu da dovedu do sušenja usta. Suha usta se često javljaju i kao posljedica dijabetesa, ali i pojedinih autoimunih bolesti. Javlja se kod bolesnika sa Sjogrenovim sindromom, sarkoidozom i kod pacijenata inficiranih HIV–om. Upravo iz tog razloga ljekari savjetuju da se nakon dužeg perioda trajanja suhoće usta obavezno javite ljekaru.
Provjera se vršiti lako, držanjem špatule na sluzokoži obraza oko pet sekundi. Ako se špatula lako odvaja od sluzokože obraza, lučenje pljuvačke je normalno, ali ako ima teškoća, u pitanju je kserotomija. Kao posljedica suhih usta, javlja se neprijatan zadah, zubi ubrzano propadaju zbog karijesa, česta je infekcija gljivicama.
Higijena usne šupljine je otežana, kao i gutanje i govor.
Zato, ukoliko su vam usta duži vremenski period suha i to učestalo, bilo bi dobro da posjetite svog ljekara i obavite pregled na vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)