Nemojte nikada držati roletne spuštenim, postoji dobar razlog zašto

0

Iako s namjerom da sačuvate svoju privatnost, posebno ako živite u kući ili na nižim spratovima zgrade, svoje roletne tokom dana držite spuštenima, možda se predomislite nakon informacije da je sunce koje kroz prozore pustite u svoj dom korisno za vaše zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.
U magazinu “Science Daily” objavljen je članak u kojem se navodi da svjetlost koju kroz prozore pustite u svoj dom može ubiti bakterije iz prašine te, u skladu s tim, pomoći u smanjenju respiratornih problema, piše “Zadovoljna“.
Članak se referira na istraživanje koje je na Univerzitetu u Oregonu proveo tim sa dr. Ashkanom Fahimipurom na čelu.


Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije trima različitim uvjetima. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zrakama.
Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučavali rezultate iz svake sobe. Pokazalo se da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini,
Mračna prostorija pokazala se prikladnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u prosjeku bilo za 12 posto više. U prostorijama izloženim dnevnoj svjetlosti i UV svjetlosti, samo je 6,8, odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.
Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su povezanije s uzrokovanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dvije sobe.
Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti. Ona nam može pomoći i u sprečavanju respiratornih bolesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)