NAJLJEPŠA ČOKOLADNA TORTA ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT

Sastojci
Za koru

12 belanaca
prstohvat soli
300 g kristal šećera
300 g mlevenih oraha
2 ravne kašike brašna
Fil
12 žumanaca
250 g šećera u prahu (po želji možete smanjiti količinu šećera)
100 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca

Priprema
Rernu uključite na 200 stepeni. Veliki pleh od rerne 30 x40 obložite pek papirom. Mutite 12 belanaca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 300 g šećera i umutite u čvrst sneg. Uglavnom mutim nekih 10 minuta, nekad i malo duže. Na kraju lagano i pažljivo umešajte špatulom 300 g mlevenih oraha pomešanih sa 2 ravne kašike brašna. Izručite smesu na pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, u zavisnosti od vaše rerne možda će biti potrebno da je pečete malo kraće ili duže. Treba lepo da porumeni. Ostavite da se ohladi pa je isecite sa sve pek papirom po dužini, na 3 dela.
Stavite veći lonac sa vodom na ringlu i ostavite da voda provri. U drugom, manjem loncu mikserom umutite žumanca sa šećerom u prahu, mutite dok se smesa ne udvostruči i pobeli. Zatim taj lonac stavite u veći, pazite da dno lonca ne dodiruje vodu. Temperaturu smanjiti na srednju i kuvati 12-15 minuta, sve vreme mutiti mikserom. Kad smesa počne da se zgušnjava dodati izlomljenu na kocke čokoladu i mešati varjačom još 5 minuta.
Tačno vreme kuvanja morate odrediti sami jer zavisi od više faktora kao što su veličina lonca u kom kuvate, veličina jaja itd… Meni je bilo dovoljno ukupno 20 minuta kuvanja, krema treba da bude takva da podseća na gusti karamel ili gušći med, a varjača treba da ostavi trag na dnu lonca.
Lonac sa skuvanim filom izvadite iz drugog sa vrelom vodom, ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu smesu dodajte umućen malac, sobne temperature i sve dobro sjedniti mikserom. Podelite fil na 3 dela. Zatim na tacnu stavite koru, skinite pek papir, premažite sa 3- 4 kašike fila i tako uradite i sa ostalim korama i filom. Na kraju premažite celu tortu filom , po želji odozgo možete dodati čokoladnu glazuru ili ganache, ja sam samo posula mlevenim orasima. Najlepša je kada odstoji 24 h u frižideru ili duže, tada se fil i korice savršeno stope.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top