SODA BIKARBONA ZA HEMOROIDE: Mogu da se povuku sami, važno je da uradite 2 stvari

U borbi protiv hemoroida najvažnije su dvije stvari: prilagoditi ishranu i održavati zdravlje čitavog sistema za varenje. Mnogima pomaže soda bikarbona.
Hemoroidi su proširene vene završnog dijela debelog crijeva. Na ovim venama se mogu javiti proširenja i zapaljenja, a od hemoroidalne bolesti pati, po nekim statistikama, svaki drugi čovjek. Tegobe mogu biti relativno blage, kada su hemoroidi blago uvećani, ne vide se spolja i ne krvare. Ako dođe do prolaska hemoroida kroz analni kanal, bolest se pojačava. U prvo vrijeme, to su čvorići veličine klikera, izlaze tokom velike nužde ili zbog težeg fizičkog napora. Dok je bolest na nivou drugog stepena, hemoroidi se sami vraćaju
Kada se više ne vraćaju sami, to pacijent mora uraditi sam ili otići na intervenciju kod ljekara i često se preporučuje hirurško liječenje. U četvrtvom stepenu, više se mogu ni vratiti. Hirurgija je jedino rješenje. Zbog ovakvog razvoja bolesti, savjetuje se da je – prije svega – spriječite, a ako ne uspijete, da je što prije liječite. Soda bikarbona može da vam u tome pomogne.
Jedan od glavnih uzroka hemoroida je naš uobičajeni način života. On uključuje mnogo sjedenja, malo fizičke aktivnosti, neadekvatnu ishranu. Negativan efekat imaju i višak kilograma, kao i loša navika da se odlaže vršenje nužde. Čest zatvor ili tvrda stolica dovode do naprezanja, a sve ove okolnosti izazivaju reakciju hemoroida oticanjem ili upalom.
Zato su, prije svega, najvažnije dve stvari: prilagoditi ishranu i održavati zdravlje čitavog sistema za varenje. Mnogima pomaže soda bikarbona, jer tvrde da im olakšava zatvor. Odrasli mogu uzimati 10 grama, rastvorenih u čaši hladne vode, poslije jela. Ukoliko on, ipak, potraje duže od nedelju dana, obavezno potražite savjet ljekara.
Soda bikarbona ima primjenu i kao sastojak tople kupke. Ona pomaže kod tegoba koje prouzrokuju zatvor i hemoroidi. Potrebno je da je razmutite u toploj vodi, u razmjeri – tri kašike na litar vode, a onda sipajte kupku u lavor u koji možete da sjednete ili na dno kade za kupanje. Sjedite u tom rastvoru sve dok se ne ohladi – desetak ili dvadeset minuta, a zatim isperite toplom vodom i namažite cijelu regiju nekom neutralnom kremom za bebe.

Tekst: Lepa&Srećna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top